08:12:24 10.04.2020
 
Stiri

DOC // Parlamentul a APROBAT raportul comisiei de anchetă privind ilegalitățile comise la concesionarea Î. S. „Gările și Stațiile Auto”. În maximum 6 luni autoritățile ar urma să demareze procedurile de REZILIERE a contractului

Economie 13.02.2020 16:16 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
DOC // Parlamentul a APROBAT raportul comisiei de anchetă privind ilegalitățile comise la concesionarea Î. S. „Gările și Stațiile Auto”. În maximum 6 luni autoritățile ar urma să demareze procedurile de REZILIERE a contractului Captură


Parlamentul a aprobat astăzi raportul Comisiei de anchetă, care a evaluat modul de pregătire și desfășurare a parteneriatului public-privat, privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. „Gările și Stațiile Auro”. Reprezentanții fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA au remarcat că s-au comis nereguli, iar Guvernul, Procuratura Generală și CNA urmează să pună în aplicare recomandările Comisiei.

Președintele Comisiei de anchetă, deputatul PPDA, Igor Munteanu, a precizat că acel contract de concesionare, încheiat pentru o perioadă de 25 de ani, a fost păgubos pentru stat și că s-au tras sforile ca „Gările și Stațiile Auro” să ajungă în mâinile unor anumiți oameni.

Potrivit lui Munteanu, Î. S. „Gările și Stațiile Auto” era una profitabilă, cu o cifră de afaceri anuală de circa 50 de milioane de lei și un rulaj pe conturi de aproximativ 500 de milioane de lei.

În opinia Comisiei, concursul de selectare a partenerului privat s-a făcut cu încălcări, mai ales că a fost o singură ofertă. E vorba de de o asociație compusă din SRL „Gările Auto Moderne”, o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, acționari fiind „Exfactor” SRL, o companie de construcții, și Luka Muco, un cetățean al SUA.

Asociația respectivă a reușit să pregătească oferta în 47 de zile, deși ar fi fost nevoie de cel puțin un an pentru a arăta proiectele de modernizare a celor 30 de stații auto. Acesta a adăugat că gările și stațiile auto au ajuns, ca și compania „Air Moldova”, în gestiunea grupului Șor.

Igor Munteanu a solicitat ca Guvernul Procuratura Generală și CNA să examineze toate materialele colectate în termen de două luni, însă la sugestia deputatului democrat, Igor Vremea, termenul a fost extins la șase luni. Vremea a motivat că e un volum foarte mare de lucru și nu se va reuși timp de două luni.

Astfel, Guvernul urmează să revizuiască cadrul normativ existent în domeniul parteneriatului public privat și va dispune Agenției Proprietăți Publice să întocmească și să prezinte raportul de monitorizare privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. „Gările și Stațiile Auto”. De asemenea, urmează să fie demarate procedurile de reziliere a contractului, în cazul în care Comisia de monitorizare va constata lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md