09:07:55 06.07.2020
 
Stiri

DOC // NU cinci, dar OPT judecători s-ar face vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO în dosarul „Gemenii”: Ministerul Justiției a făcut publică lista hotărârilor Înaltei Curți de la Strasbourg în cauzele moldovenești din ultimii 19 ani

Social 25.02.2020 11:46 Vizualizări1749 Autor: Ziarul National
DOC // NU cinci, dar OPT judecători s-ar face vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO în dosarul „Gemenii”: Ministerul Justiției a făcut publică lista hotărârilor Înaltei Curți de la Strasbourg în cauzele moldovenești din ultimii 19 ani


R. Moldova a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) să plătească despăgubiri de 1,5 milioane de euro și să întroarcă bunuri de 2,1 milioane de euro în renumitul dosar „Gemenii”, plus alte 15 mii de euro drept prejudicii morale și cheltuieli de judecată.

Hotărârea pronunțată pe 18 februarie curent obligă Guvernul să achite despăgubirile către reclamanți în decurs de trei luni, iar premierul Ion Chicu a anunțat că banii vor fi tăiați din bugetul justiției pentru anul 2020, iar ulterior ar putea fi recuperați de la judecătorii care au emis decizii în acest caz și care au dus la condamnarea republicii noastre de către Înalta Curte de la Strasbourg.

Potrivit listei hotătârilor CtEDO în cauzele moldovenești emise în ultimii 19 ani, făcută publică de Ministerul Justiției, responsabili de condamnarea statului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06), care se referă la deposedarea ilegală de acțiuni și bunuri a unor proprietari ai centrului comercial „Gemenii”, s-ar face în total opt judecători.

Înalta Curte de la Strasbourg a stabilit că autoritățile naționale au încălcat dreptul reclamanților la un proces echitabil prin casarea ilegală, la 20 iulie 2005, a unei hotărâri judecătorești irevocabile în favoarea lor. Această hotărâre a fost luată de judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție Tamara Chișcă Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia.

De asemenea, Curtea a constatat că a avut loc și încălcarea dreptului reclamanților de proprietate prin adoptarea de decizii irevocabile, în defavoarea reclamanților, la 14 decembrie 2006 și 25 ianuarie 2007, de către Curtea Supremă de Justiție. Cei care au luat ultimele două decizii au fost judecătorii Ion Muruianu, Natalia Moldovanu și Iurie Șumcov.

CITIȚI și Chicu NU renunță. Cele 3,5 milioane de euro pe care trebuie să le plătească R. Moldova în dosarul „Gemenii” vor fi TĂIATE de la justiție. Cum vor fi recuperate 125 de mii de euro pierdute de R. Moldova în cazul expulzării ilegale a PROFESORILOR TURCI


Menționăm că judecătorii nu sunt de acord să fie impuși să întoarcă prejudiciile plătite de stat, ca urmare a condamnării la CtEDO în baza unor decizii emise de instanțele naționale.

Asociația Judecătorilor din R. Moldova (AJM) a făcut publică o declarație în care arată că decizia premierului Ion Chicu de a tăia 70 de milioane de dolari de la sistemul judecătoresc, pentru a acoperi prejudiciul de 3,5 milioane de euro în dosarul „Gemenii” pierdut la CtEDO, este foarte proastă și „în dauna justiției”.

„Misiunea instanțelor judecătorești în general și a fiecărui judecător în parte este de a înfăptui justiția. Realizarea acestei misiuni nu poate fi concepută decât în condiții de independență și autogestiune a puterii judecătorești în conformitate cu prevederile Constituției. (...) Acțiunile în regres au o reglementare specială, care presupun identificarea factorilor ce au determinat violarea constatată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și un mecanism distinct de restabilire, prin inițierea procedurilor în fața instanțelor judecătorești competente. În acest context, retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern de a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției, îi diminuează autoritatea, iar în consecință repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiției și a echității, ai căror beneficiari sunt toți cetățenii”, se arată într-un comunicat de presă al ASJ.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md