13:51:46 19.05.2024
Stiri

VIDEO // Ambasadorul Chirilă cataloghează EXPULZAREA celor 45 de diplomați ruși drept un act de CURAJ, sprijinit de România și partenerii europeni. „Lista trebuia să fie și mai lungă... Unii au plecat în regiunea transnistreană, dar vom da de ei..."

Actualitate 21.09.2023 08:30 Vizualizări1448 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ambasadorul Chirilă cataloghează EXPULZAREA celor 45 de diplomați ruși drept un act de CURAJ, sprijinit de România și partenerii europeni. „Lista trebuia să fie și mai lungă... Unii au plecat în regiunea transnistreană, dar vom da de ei...


Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, este convins că expulzarea, în luna august, a 45 de diplomați ruși și personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, a fost un act de curaj evident, pe care nu l-au luat alte guverne anterior. Acest lucru a fost posibil grație suportului oferit de România și partenerii europeni, a declarat Ambasadorul Chirilă miercuri, în studioul PS News, la Puterea Știrilor.

Analiștii au catalogat momentul ca fiind un gest de curaj al R. Moldova, Rusia însă a apreciat acest gest ca fiind „un pas neprietenos” al autorităților moldovenești, care „va avea fără îndoială consecințe” asupra relațiilor dintre Moscova și Chișinău. Întrebat dacă aceste amenințări venite din partea Rusiei s-au materializat, Victor Chirilă a precizat că, cel mai probabil, acestea urmează să apară.

Citește și: VIDEO // Diplomații ruși, acuzați că ar fi implicați în acțiuni de SPIONAJ și DESTABILIZARE a R. Moldova, PLEACĂ acasă. Un avion guvernamental rusesc a sosit la Chișinău pentru a prelua o parte din personalul Ambasadei Rusiei

Totodată, Chirilă spune că vor urma și alte expulzări, după ce mai mulți ruși cu pașaport diplomatic s-au aciuat la Tiraspol.

„Deocamdată doar la nivel verbal, deci cu siguranță ne așteptăm la alte lovituri din partea Federației Ruse ca răspuns și nu doar ca răspuns la această decizie, care din punctul meu de vedere a fost una necesară. Înțeleg că vor mai fi astfel de (expulzări - n. red.) și cred că probabil și lista trebuia să fie și mai lungă, pentru că unii dintre ei au intrat cu pașaport diplomatic în R. Moldova și au plecat în regiunea transnistreană și nu putem să le dăm de urmă. Deci sunt dispăruți, dar va veni momentul când vor trebui să plece acasă. Vom da de ei, dar a fost o acțiune necesară, pentru a ne consolida securitatea.

Am văzut foarte bine implicările Federației Ruse în destabilizarea situației interne de la noi și cred că această decizie a contribuit și la fel ca și mecanismul de sancționare a oligarhilor și a persoanelor care contribuie la destabilizarea R. Moldova (…) ca să liniștim situația (…) Acest mecanism de sancționare a fost inițiativa domnului Bogdan Aurescu. Este iarăși o realizare a acestui an, care a fost implementată (…) într-un timp record, dacă nu greșesc, în două luni, ceea ce nu s-a mai întâmplat anterior. Și acest lucru datorăm iarăși diplomației României și președintelui Klaus Iohannis; fără asistența lor nu am fi putut avea un astfel de mecanism. Actualmente, șapte persoane sunt deja sub sancțiuni în cazul (…) acestui mecanism și lucrăm la al doilea pachet de sancțiuni, care va include nu doar persoane, dar și companii, deci persoane juridice și vom folosi, vom valorifica acest mecanism astfel încât să punem la respect pe oricine care încearcă să destabilizeze și R. Moldova, și sistemul democratic să-l pună în pericol (…) și de exemplu alegerile democratice din R. Moldova”, a subliniat diplomatul.

Contextul în R. Moldova este unul dificil, dar (…) am făcut față și am făcut față datorită României și partenerilor europeni, pentru că decizia noastră a fost de a expulza cei 45 de reprezentanți ai Ambasadei Ruse de la Chișinău (…), pentru că am venit cu argumente, unii din ei se ocupau cu alte activități decât cele diplomatice, evident se ocupau (…) cu acțiuni subversive (…). Deci a fost un act de curaj evident, (pe) care nu l-au luat alte guverne anterior, dar în actualul context era necesar și cred că guvernarea a înțeles că dacă nu-l ia acum, va fi târziu mâine”, a mai declarat Victor Chirilă.Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 402 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md