DOC // Ce prevede Strategia Securității Naționale, elaborată de președinta Maia Sandu și trimisă în Parlament pentru a fi examinată și aprobată: Federația Rusă, pericol pentru securitatea națională a R. Moldova
Președinta Maia Sandu a expediat în Parlament proiectul Strategiei Securității Naționale pentru examinare și aprobare.
Documentul, care poartă semnătura șfei statului, a fost îmbunătățit cu propuneri venite din partea autorităților centrale, organizațiilor societății civile și a partenerilor de dezvoltare.
Strategia este un document de referință pentru autoritățile centrale și cele locale, asigurând ghidare strategică pentru fortificarea securității și rezilienței Republicii Moldova pe multiple dimensiuni.
Strategia, care oferă un răspuns adaptat la provocările complexe ale mediului de securitate, arată că Federația Rusă reprezintă un pericol la adresa securității naționale, dar „R. Moldova va rezista”.
„Republica Moldova resimte puternic efectele invaziei neprovocate și nejustificate a Federației Ruse în Ucraina. Avem în continuare un flux fără precedent de refugiați. Rutele noastre tradiționale de transport de mărfuri au fost afectate în mod substanțial. La acestea s-au adăugat acțiunile deliberate ale Federației Ruse de a 3 slăbi Republica Moldova, pentru ca, ulterior, să preia controlul politic și cel economic asupra țării. Federația Rusă a căutat să-și croiască prin utilizarea forței un coridor terestru de acces către Republica Moldova. A recurs la șantaj energetic, reducând considerabil livrările de gaze naturale către țara noastră, cu scopul de a pune presiune pe Guvern și pe întreaga societate. A întreprins acțiuni de destabilizare a țării prin intermediul atacurilor cibernetice și al campaniilor de dezinformare, precum și prin acțiuni de perturbare a ordinii publice. La fel, Federația Rusă s-a implicat în procesele electorale din Republica Moldova, pentru a influența sau vicia rezultatul acestora. Ca să-și realizeze acțiunile ostile, Federația Rusă a beneficiat, deseori, de susținerea și contribuția interpușilor locali - politicieni corupți, oligarhi fugari și reprezentanți ai lumii criminale. Republica Moldova va continua să reziste în fața acestor provocări”, cităm din document.
Prevederile Strategiei Securității Naționale:
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”