01:41:03 24.01.2021
 
Stiri

Distribuitorii de bilete ai Loteriei Naţionale a Moldovei sunt NEMULȚUMIȚI că vor fi nevoiți să plătească un impozit de 12% din veniturile obținute, deși actualmente achită o taxă locală: „Rămânem cu munca, cu stresul, iată cu ce rămânem”

Advertising 16.08.2019 17:43 Vizualizări4167 Autor: Ziarul National
Distribuitorii de bilete ai Loteriei Naţionale a Moldovei sunt NEMULȚUMIȚI că vor fi nevoiți să plătească un impozit de 12% din veniturile obținute, deși actualmente achită o taxă locală: „Rămânem cu munca, cu stresul, iată cu ce rămânem”

Distribuitorii de bilete ai Loteriei Naţionale a Moldovei sunt nemulţumiţi de noile modificări ce-i vizează, votate ieri, de Parlament. Acestea prevăd că vânzătorii vor fi obligaţi să achite o taxă suplimentară doar pentru că vând bilete la loto, asta deși achită deja o taxă locală pentru locul de comerţ, plus impozitul de 12% din veniturile obţinute din urma comercializării biletelor, scrie publika.md.

Cel mai grav este că proiectul nu a plafonat taxa, respectiv valoarea acesteia rămâne la discreţia consilierilor locali, care pot stabili preţuri exorbitante.

Astfel, vânzătorii spun că modificările votate de Parlament îi descurajează să comercializeze bilete pentru Loteria Naţională a Moldovei. Natalia din Truşeni şi-a deschis o mică gheretă, acum câţiva ani, în speranţa de a câştiga nişte bani pentru a nu pleca din ţară. „Rămâi în ţară ca să câştigi un ban şi să nu pleci peste hotare şi aici practic te impune să pleci peste hotare, fiindcă nu poţi câştiga un ban că îţi pun beţe în roate”, spune femeia.

Aceasta afirmă că încasează un venit bun din urma vânzării biletelor la loto, însă odată cu majorarea taxelor antreprenoarea se gândeşte să-şi închidă afacerea de familie. „Dacă o să fie majorări o să închidem afacerea, chiar dacă nici așa mare afacere nu este. Dar măcar sunt aproape de copii”.

Ecaterina Savada, în vârstă de 72 de ani spune că are şi ea un magazin alimentar în localitatea Roşcani, Străşeni. Femeia plăteşte o taxă locală de trei mii de lei pe an şi nu înţelege de ce ar trebui să plătească suplimentar o altă sumă, tot administraţiei locale, doar pentru faptul că vinde bilete la Loteria Naţională a Moldovei. „Rămânem cu munca, cu stresul, iată cu ce rămânem”, s-a arătat nemulțumită pensionara.

„Coautorul proiectului prin care se elimină toate facilitățile fiscale de care beneficiază această industrie nu a putut oferi un răspuns la întrebarea: de ce nu s-a stabilit un plafon pentru taxa locală, pe care vor fi nevoiţi să o achite suplimentar comercianţii de bilete la loto”, menționează publika.md.

Directorul Loteriei Naţionale a Moldovei, Vadim Hâncu, a declarat că în urma modificărilor operate statul va pierde acel venit de 12% pe care îl primeşte de la comercianţi în urma vânzării biletelor loto. „Însăşi administrarea fiscală va face ca comercializarea biletelor să fie mult mai dificilă, iar ulterior va distruge atât afacerea loteriei naţionale, cât şi va diminua venitul suplimentar la comercianţii care din fiecare vânzare de bilet îşi au comisionul lor”, a spus Hâncu.

Recent, reprezentanţii companiei bulgare care gestionează jocul cu bilete de loterie în Moldova, partenerul public-privat al Loteriei Naționale a Moldovei, au declarat că în urma impozitării câștigurilor la loto vor avea de suferit în primul rând cetățenii. La fel, va avea de pierdut și statul, care va rata venituri, ca urmare a scăderii vânzărilor de bilete de loterie.

În prezent, toți partenerii implicați în această industrie, inclusiv distribuitorii de bilete, plătesc la stat un impozit de 12 la sută din veniturile obținute. Doar în acest an s-a planificat ca în Bugetul de Stat să ajungă peste 20 de milioane de lei. Proiectul de lege care prevede impozitarea cu 12% a câştigurilor la loterie mai mari de 240 de lei şi a pariurilor sportive, dar şi eliminarea facilităților fiscale a fost votat ieri, în lectură finală la şedinţa extraordinară a Parlamentului. Noile modificări vor intra în vigoare, la începutul anului 2020.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md