23:44:23 27.05.2020
 
Stiri

Discurs CURAJOS al Ambasadorului R. Moldova la Viena: „Rusia să-şi ia ARMATA şi munițiile din R. Moldova. Dedic acest discurs aniversării a 207 ani...”

Politică 16.05.2019 11:16 Vizualizări14009 Autor: Ziarul National
Discurs CURAJOS al Ambasadorului R. Moldova la Viena: „Rusia să-şi ia ARMATA şi munițiile din R. Moldova. Dedic acest discurs aniversării a 207 ani...”


„Rusia să-şi ia armata şi munițiile acasă din R. Moldova şi să înceteze tentativele de a induce în eroare comunitatea internațională! Dedic acest discurs aniversării a 207 ani... (de la primul rapt al Basarabiei din 16 mai 1812 n.r.)”, a declarat Ambasadorul R. Moldova la Viena, Victor Osipov.

Oficialul a ținut un discurs în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (FCS) la Viena, în cadrul căruia a reiterat că Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) se află ilegal pe teritoriul R. Moldova şi trebuie retras necondiţionat împreună cu armele din dotare şi stocurile de muniţii.

Potrivit lui Osipov, misiunea permanentă a R. Moldova pe lângă OSCE a atras atenţia statelor participante că Federaţia Rusă face, în mod inadecvat, referinţă la Acordul din 1992 cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului din regiunea transnistreană în cadrul schimbului anual de informaţii militare.

„Partea rusă aplică de mai mulţi ani acest tertip, arătând Acordul de pace din 21 iulie 1992 la rubrica care cere explicaţii privind aflarea forţelor militare ale unui stat pe teritoriul altui stat participant la OSCE. Asta induce o percepţie absolut falsă”, spune Ambasadorul.

Victor Osipov a declarat că în textul documentului lipseşte orice menţiune, care ar putea fi interpretată ca acceptare a prezenţei militare străine. R. Moldova face o distincţie clară între contingentul militar rus din cadrul mecanismului de pacificare existent în Zona de Securitate, pe de o parte, şi, pe de altă parte, forţele militare şi muniţiile staţionate ilegal pe teritoriul său.

Ambasadorul Osipov a amintit că ultima dată necesitatea retragerii necondiţionate a trupelor şi muniţiilor ruseşti a fost statuată de Rezoluţia Adunării Generale ONU adoptată pe 22 iunie 2018. Iar anterior Federaţia Rusă şi-a asumat acest angajament prin subsemnarea Declaraţiei Summit-ului OSCE de la Istanbul. Faptul că nu există temei legal sau accept pentru aflarea acestui contingent militar în R. Moldova o dovedeşte şi Acordul bilateral privind retragerea lui, semnat cu Federaţia Rusă pe 21 octombrie 1994, chiar dacă aceasta din urmă aşa şi nu l-a ratificat.

Osipov a cerut să fie înscris în jurnalul şedinţei FCS că este inacceptabilă invocarea Acordului din 1992 în rapoartele ce vizează prezenţa militară rusă în R. Moldova.

Delegaţia Federaţiei Ruse pentru chestiuni militare s-a limitat la explicaţia că aceste argumentările juridice aparţin Ministerului de resort de la Moscova, iar contestarea lor de către Misiunea R. Moldova va fi comunicată în capitala rusă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md