01:39:27 25.03.2019
 
Stiri

Directorul casei de nebuni își vrea salariul înapoi

Politică 02.10.2016 08:30 Vizualizări1316 Autor: Ziarul National
Directorul casei de nebuni își vrea salariul înapoi

Trustia, elegii politikoase

Cine are nevoie de un covor „persițchi”, dragi prieteni, colegi și stimați compatrioți? Dar un dulap de scânduri adevărate, de stejar, geluite pe o parte, stil cehoslovac? Covorul, 3x3, cu 2 lebede pe lac și 2 cerbi adăpându-se pe malul ornat de conturul unui codru secular, îi din zestrea Georgetei de la mamă-sa. Iar dulapul, trainic, bulitpruf și faierpruf, l-a făcut tata, după ce s-a întors din Cehoslovacia, când cehoslovacii s-au răsculat și au vrut să se desprindă de lagărul socialist și Brejnev a trimis tancurile să-i liniștească. Într-un castel de acolo a văzut tata un dulap care i-a plăcut tare, tocmai își făcuse casă și avea nevoie de mobilă, dar n-avea cum să-l bage în tanc, și, fiind o fire artistică, ambițioasă, s-a apucat, întorcându-se în sat, să facă o copie. Nu cred că i-a reușit ca formă, ca stil, dar este foarte și foarte trainic, ca un tanc. De ce vând covorul și dulapul, care poți să zici că-s relicve istorice, de familie? Fiindcă am primit o scrisoare-avertisment de la casa de nebuni să întorc cheltuielile pe mâncare și medicamente pe care le-am primit cei trei ani cât am stat acolo, pentru că i-am criticat. De fapt nici nu i-am criticat, am întrebat de unde au ei bani să mai existe, dacă statul nu le dă nimic. Nu cumva de la Plahotniuc? Nu cumva de la FSB, ca Dodon?

Și directorul, dl Pobeda Poța, așa îl cheamă, s-a supărat. Nu vi-i rușine la obraz să veniți cu asemenea aluzii și insinuări intrinsece? Dacă sunteți așa de cinstit și inocent și țineți la principiile și valorile patriotice, nu vă ard banii la buzunar, pe care i-ați primit de la casa de nebuni? Nu vă stă în gât pâinea autohtonă care ați mâncat-o acolo? Într-adevăr, am primit niște bani; fiind pacient în stare relativ bună mai dădeam o mână de ajutor la administrație, eufemistic vorbind, dar de fapt spălam closetul, o spun cum este, fiindcă, vă dați seama, dacă mă bazam pe hrana lor, nu o duceam mult. Porția zilnică te ajuta să nu mori în pat, să poți ajunge la tomberoane, dacă cei de-acasă nu te puteau ajuta. Dar cum să mă ardă banii la buzunare, de parcă i-am depus la BEM, îmi cumpăram țigări Nistru și, recunosc, câte un pahar de vin roșu Cabernet. Ceea ce mă arde cu adevărat în acest moment e esofagul, jigăraia, uneori am arsuri și la stomac, dacă fac abuz de zahăr, sare și grăsimi.

Vă mai pot propune un dicționar explicativ al limbii moldovenești, primul volum, de la A la K, în chiriliță, o raritate bibliografică, al doilea nu a mai apărut, căci a venit perestroika, și 8 volume ale enciclopediei sovietice socialiste moldovenești. La urma urmei, pot vinde și volumul lui Stalin, Kratkii Kurs de istorie a PCUS, mi l-a dăruit Colesovnazadov la o zi de naștere, e cu copertă de piele, preț negociabil, dar vă previn că este puțin ros de șoareci, altfel proprietarul nu se mai despărțea de acest testament prețios pentru orice patriot statalist. Mai am și alte lucruri care v-ar putea interesa, ca de exemplu o mașină de dactilografiat germano-democratică, Erica, într-o stare avansată destul de bine.

Acum stau și mă gândesc dacă nu cumva și Transval Butelnic, president la Zilnic TV, s-a inspirat de la directorul casei de nebuni, cerându-le jurnaliștilor care pun întrebări incomode șefului său să întoarcă salariile primite, și ce va fi dacă și alți directori de spitale și alte instituții folositoare vor proceda la fel? Se va declanșa un haos, o mișcre brouniană a lucrurilor casnice, de nu se va înțelege nimic din toată Republica Molotova.

Al vostru transcontainer, triplopist, țif, Ion Buraga

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md