18:40:49 19.09.2020
 
Stiri

Diacov vrea o NOUĂ Constituție. Nicolae Negru: „O demonstrație de lingușeală față de Dodon. Se confirmă o dată în plus că PD s-a transformat într-un apendice al PSRM”

Actualitate 03.08.2020 15:28 Vizualizări1318 Autor: Ziarul National
Diacov vrea o NOUĂ Constituție. Nicolae Negru: „O demonstrație de lingușeală față de Dodon. Se confirmă o dată în plus că PD s-a transformat într-un apendice al PSRM”


Președintele Igor Dodon a creat, de Ziua Constituției, o comisie care are menirea să găsească „lacunele” din Legea Supremă și să facă propuneri pentru o eventuală reformă constituțională.

Șeful statului a trasat și niște direcții de care să se conducă acea comisie din care fac parte Dumitru Pulbere, Stanislav Pavlovschi, Victor Stepaniuc, Ion Muruianu, Nicolae Andronic, Valeria Șterbeț etc. - introducerea în Constituție a prevederilor privind politica externă echilibrată, reducerea numărului de deputați, „concretizarea” statutului Curții Constituționale etc.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, care se află la guvernare alături de socialiști, merge mai departe și propune în general elaborarea unui „nou text al Constituției”.

CITIȚI și DOC // Igor Dodon vrea să modifice Constituția cu Pulbere, Stepaniuc, Pavlovschi, Andronic sau Muruianu

„Deja au apărut diferite păreri și speculații referitor la preconizatele modificări. Cu timpul vor fi tot mai multe. Fiindcă unii vor dori să introducă unele schimbări, iar alții - altele. O mare problemă sunt comentariile și interpretările date pe parcursul anilor de Curtea Constituțională, unele din ele sunt destul de contradictorii. Din aceste motive cred că mai bine ar fi să scriem un nou text al Constituției, care sa ia în considerație atât experiența acumulată în acești ani, cât și greșelile comise. Asta ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele să fie cât se poate de eficiente, să eliminăm ambiguitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale”, propune Diacov, cel mai longeviv deputat al R. Moldova după ce a petrecut 22 de ani în Parlament.

Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL afirmă că propunerea lui Dumitru Diacov este „o demonstrație de lingușeală față de Dodon”, și o dovadă în plus că Partidul Democrat „s-a transformat într-un apendice al PSRM”, gata să sprijine „fobiile și obsesiile lui Dodon, de mania lui de a-l imita pe Putin și a transforma Republica Moldova într-o miniatură vasală a Federației Ruse ”.

„Pe parcursul celor 26 de ani de la adoptare, Constituția Republicii Moldova a fost supusă periodic criticilor distrugătoare și chiar unor intervenții masive din partea politicienilor, cum a fost cea din 2000, când s-a trecut de la alegerea președintelui prin vot general la alegerea sa în parlament. Aceasta nu înseamnă neapărat că Legea Fundamentală e croită greșit, ci că politicienii noștri nu s-au învățat să o respecte, nu sunt dispuși să negocieze, să conlucreze cu alte forțe politice, alegând calea cea mai simplă, pornind să-și rezolve problemele lor înguste recroind Constituția. În 2010, de exemplu, s-a dorit deblocarea procesului de alegere a președintelui Republicii Moldova prin adoptarea unei Constituții noi, în loc să se opereze schimbarea, prin consens, a articolului respectiv, o schimbare, care, în aparență, necesita eforturi mult mai mari, chiar imposibile.

CITIȚI și De Ziua Constituției, Igor Dodon pledează pentru MODIFICAREA Legii Supreme: Ce articol îl nemulțumește pe șeful statului

Azi, motivul de a arunca Legea Fundamentală la coș sau de a o amenda substanțial, lipsind-o de esența ei democratică, este legat de fobiile și obsesiile lui Dodon, de mania lui de a-l imita pe Putin și a transforma Republica Moldova într-o miniatură vasală a Federației Ruse. În special îl irită articolul care prevede posibilitatea organizării unui referendum de schimbare a caracterului suveran și independent al Republicii Moldova, introdus în 1994 de forțele prorusești, pentru a preîntâmpina reunirea Republicii Moldova cu România.

Atunci, la adoptarea Constituției, românofobilor li se părea imposibil ca cetățenii Republicii Moldova să-și dorească Unirea. Acum, când ponderea unioniștilor e în continuă creștere, acealeași forțe vor să elimine în mod ticălos, abuziv, această opțiune democratică. Vorba lui Caragiale: la vremuri noi, tot noi. Opinia lui Diacov e o demonstrație de lingușeală față de Dodon, semn de exces de zel în a contribui la procesul de transformare a Republicii Moldova în republică prezidențială, „unionistfree”, după placul liderului PSRM. Se confirmă astfel, o dată în plus, că, din rațiuni pe care rămâne să le ghicim, PD s-a transformat într-un apendice al PSRM”, a declarat Nicolae Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 04.08.2020 01:18

Vrea un Устав образования Бессарабской области, sperind namestnic sa fie pus Kuliok.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

15.09.2020 10:03 Ziarul National Alecu Reniță // Moldova are chipul și...

14.09.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce s-a supărat Me...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md