15:01:15 29.03.2024
Stiri

Dezamăgirea în dragoste poate duce la „infarct”. Cum se manifestă sindromul inimii frânte

Știri 22.02.2018 13:19 Vizualizări1583 Autor: Ziarul National


Dezamăgirea în dragoste poate duce la „infarct”. Cum se manifestă sindromul inimii frânte foto simbol

Sindromul Takotsubo este o boală de inimă care reproduce simptomele infarctului şi care se poate instala în urma unui şoc sau a unei dezamăgiri din dragoste, potrivit Consiliului Naţional al Ştiinţei şi Tehnologiei (Conacyt) din Mexic, citat de EFE.

Un şoc extrem legat de o dezamăgire din dragoste sau de moartea cuiva drag poate face ca ventriculul stâng al inimii să se deformeze uşor, provocând o îngustare a arterelor coronariene. Acest lucru face ca inima să piardă din forţă în pomparea sângelui provocând în final simptome similare unui infarct, informează institutul.

Cardiomiopatia Takotsubo sau sindromul inimii frânte, este o boală rară şi cu incidenţă redusă, descrisă prima oară în Japonia în anii 90, potrivit Agerpres.

Numele de „takotsubo” vine din limba japoneza, în care „tako” înseamnă „caracatiţă” iar „tsubo” vas, desemnând astfel un vas, similar unei amfore, cu ajutorul căruia pescarii japonezi prind caracatiţele. Forma acestui vas este similară cu forma luată de ventriculul stâng afectat de acest tip de cardiomiopatie.

Această boală rară face ca o parte a inimii (ventriculul stâng) să se lărgească temporar şi să nu mai pompeze corect sângele, în timp ce restul inimii funcţionează normal sau la capacitate mai redusă. Expertul mexican în boli cardiace Eliud Samuel Montes a subliniat că această boală duce la insuficienţă cardiacă severă, astfel încât pacientul începe să aibă dificultăţii respiratorii, necesitând uneori chiar spitalizarea.

Maladia apare mai frecvent la femei după menopauză, deşi a fost descrisă şi la femei mai tinere şi la bărbaţi. Se apreciază că 2% dintre persoanele internate cu suspiciunea de infarct miocardic prezentau de fapt această afecţiune, procentul fiind mai mare (5-7%) pentru femei.

Simptomele seamănă cu cele ale unui infarct: durere toracică severă şi prelungită, respiraţie dificilă, la care se adaugă transpiraţii, greaţă, vărsături, palpitaţii, scăderea tensiunii arteriale, slăbiciune. Simptomele apar la câteva ore (până la maximum 24-48 de ore) după un eveniment şocant: pierderea unei persoane dragi, probleme legale sau financiare, conflicte interumane, dificultăţi la serviciu, diagnosticarea unei boli grave.

Au existat însă şi cazuri de instalare a afecţiunii şi după o petrecere-surpriză sau stresul unei apariţii publice. De asemenea, se poate produce şi după accidente de maşină, intervenţii chirurgicale sau înrăutăţirea problemelor respiratorii provocate de astmul bronşic.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md