Detalii despre shaorma! Cine a inventat-o şi de ce


Combinaţia de carne, cartofi, sosuri şi salate este atât de irezistibilă pentru unele pesroane, încât nimeni nu a spus vreodată că s-a săturat de ea.
În același timp, puțin știu însă că, de fapt, termenul de „shaorma” sau „shawarma” vine din limba arabă şi înseamnă „rotativ”.
Turcii au botezat shaorma „doner kebab”, care înseamnă „kebab rotit”, asta presupunea carnea ce era pusă pe un dispozitiv special și era rotit deasupra focului.
Prin secolul al XIX-lea, o familie de turci a venit cu ideea de a schimba metoda de rotire a cărnii în faţa flăcării, de la orizontal la vertical. Astfel că bucătarii au putut să taie carnea mai uşor şi să o gătească mai ușor, pentru că grăsimea se ardea şi se scurgea mai eficient, scrie showbizreport.ro.
Turcii i-au pus şi garniturile de salată, castraveţi, roşii și o serveau într-o chiflă cu susan.
Shaorma la lipie este o invenţie mult mai recentă. A fost inventată de fapt în Germania, în anul 1950, de către un turc emigrat acolo și care și-a dat seama că, dacă pune totul în lipie (sau pâine), le este mai uşor clienţilor să ducă mâncarea acasă, iar sosurile nu curgeau pe jos atunci când shaorma era servită.
Shaorma a devenit solicitată la nivel mondial, iar acum poate fi gătită în diverse variante, cu carne de miel, porc, pui sau vită.











































































