04:23:23 18.07.2024
Stiri

Descoperirea oamenilor de știință: Care este legătura dintre obezitate și cancer?

Actualitate 17.06.2024 10:10 Vizualizări549 Autor: Ziarul National
Descoperirea oamenilor de știință: Care este legătura dintre obezitate și cancer? Doc.ro
Poză simbol


Cercetătorii, conduşi de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Statele Unite, au făcut o descoperire care stă la baza „legăturii complicate” dintre obezitate şi cancer – şi speră că, într-o bună zi, aceasta ar putea duce la îmbunătăţiri ale unui tip de tratament împotriva cancerului numit imunoterapie.

Un nou studiu, publicat în revista Nature, subliniază modul în care celulele sistemului imunitar numite macrofage joacă un rol neaşteptat în această legătură.

Studiind şoareci şi mostre de tumori de la pacienţi cu cancer de rinichi, aceştia au descoperit că obezitatea creşte numărul de macrofage în tumorile canceroase şi creşte producţia de către acestea a unei proteine numite PD-1.

Proteina 1 a morţii programate a celulelor (PD-1), este un punct de control imunitar care opreşte celulele T să atace alte celule din organism, conform news.ro.

PD 1 este o ţintă a imunoterapiilor împotriva cancerului – un tip de medicament care utilizează propriul sistem imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului.

Cercetătorii spun că PD-1 crescut suprimă „supravegherea imunitară” de către macrofage – şi, ca urmare, suprimă celulele T ucigaşe (celulele imunitare care pot ucide celulele canceroase) – ceea ce, la rândul său, permite tumorii să crească.

Constatările ar putea ajuta la explicarea riscului crescut de cancer legat de obezitate, spun ei.

Oamenii de ştiinţă au decsoperit că PD 1 a acţionat, de asemenea, direct asupra macrofagelor pentru a le suprima funcţia – astfel încât, atunci când proteina a fost blocată cu imunoterapie, aceasta a ajutat aceste celule ale sistemului imunitar care exprimă PD-1 să îşi îndeplinească rolul în sistemul imunitar.

Acest lucru ar putea explica de ce persoanele obeze pot avea un răspuns mai bun la imunoterapie, spun ei.

Studiind tumorile umane, ei au descoperit, de asemenea, că atunci când oamenii au slăbit, expresia PD-1 în macrofagele din tumori părea să scadă.

Obezitatea este al doilea factor de risc modificabil pentru cancer, după fumat, iar persoanele obeze prezintă un risc mai mare de rezultate mai proaste. Dar, de asemenea, aceştia pot răspunde mai bine la imunoterapie. Cum se face că poate exista acest rezultat mai rău pe de o parte, dar un rezultat mai bun pe de altă parte?

„În mod clar, dorim să găsim modalităţi de a face ca imunoterapiile să funcţioneze mai bine, iar în mediul obez, acestea funcţionează în mod natural mai bine”, a declarat profesorul Jeffrey Rathmell, director al Centrului Vanderbilt pentru imunobiologie.

Înţelegerea modului în care aceste procese funcţionează din punct de vedere biologic poate oferi indicii despre cum să îmbunătăţim imunoterapia în general, spune el.

Una dintre autoare, dr. Jackie Bader, spune că macrofagele sunt considerate ca fiind ca un camion de gunoi: ele curăţă mizeria, dar „au un spectru imens de activitate pentru a spori răspunsul imunitar şi sunt mai plastice şi mai uşor de manipulat decât alte celule imunitare, ceea ce le face foarte interesante”.

„S-ar putea ca, cu cât mai mare este proporţia de macrofage care exprimă PD-1 într-o tumoare, cu atât mai bun va fi răspunsul la imunoterapie”, a explicat ea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md