15:27:20 25.07.2024
Stiri

ACTUALIZARE // Deputații lui Șor nu-și doresc consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei: „Va fi stat în stat”. Radu Marian: „Membrii unei grupări criminale vor să mai fure încă un miliard, dar noi nu vom permite”

Actualitate 13.06.2024 11:59 Vizualizări1048 Autor: Ziarul National
ACTUALIZARE // Deputații lui Șor nu-și doresc consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei: „Va fi stat în stat”. Radu Marian: „Membrii unei grupări criminale vor să mai fure încă un miliard, dar noi nu vom permite”


ACTUALIZARE // Proiectul care are scopul de a consolida independența Băncii Naționale a Moldovei, în conformitate cu standardele internaționale aplicabile băncilor centrale, a fost votat joi, 13 iunie, în prima lectură de către Parlament.Deputatul fostului Partid „Șor”, Denis Ulanov, a solicitat astăzi, în plenul Parlamentului, scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege menit să consolideze independența Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Reprezentantul partidului declarat ilegal în R. Moldova, după ce liderul său a fost condamnat în dosarul care vizează furtul miliardului, a afirmat că acest proiect ar transforma BNM în „stat în stat”, acordă facilități mari pentru conducerea instituției, iar activitatea băncii centrale nu va mai fi „transparentă”.

„Acest proiect vine să ofere mai multe posibilități băncii centrale ca să asigure stabilitatea sistemului financiar, pe lângă cel bancar. Eu înțeleg că aici membrii unei grupări criminale vor să mai fure încă un miliard. Tare și-ar dori, dar noi nu vom permite. O bancă centrală consolidată și puternică nu va admite ca acești bandiți să mai facă prostii”, a declarat, în replică, Radu Marian, președintele Comisie parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

Menționăm că, potrivit proiectului menționat, membrii organelor de conducere a Băncii Naționale a Moldovei, dar și ceilalți angajați ai băncii centrale nu vor mai avea voie să dețină cote de participare în capitalul social al entităților supravegheate, pentru a preveni potențialele conflicte de interese în procesul de exercitare a atribuțiilor de reglementare, supraveghere și control al entităților.

De asemenea, documentul precizează, printre altele, competențele BNM în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, uniformizează în legislație unele aspecte ce vizează atribuțiile de supraveghere și control ale BNM, consolidează reglementările privind evidența contabilă și raportarea financiară, precizează mandatul și competențele BNM în domeniul macroprudențial.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md