21:22:45 04.07.2020
 
Stiri

Deputat PSRM: ACUM este „necopt” în plan politic, nu este gata să colaboreze cu alte partide

Partide/Comunicate 23.04.2019 08:30 Vizualizări911 Autor: Ziarul National


Deputat PSRM: ACUM este „necopt” în plan politic, nu este gata să colaboreze cu alte partide IPN

Tăcerea PSRM din primele săptămâni de după alegeri a avut într-o oarecare măsură tangențe și cu reacția altor partide referitor la invitația făcută de către PSRM de a participa la negocieri. Opinia a fost exprimată de Gaik Vartanean, deputat din partea Partidului Socialiștilor, potrivit căruia, formațiunea a invitat la discuții doar Blocul ACUM, însă a văzut din start o reacție destul de dură din partea Blocului, care, în opinia sa, a continuat o retorică electorală, inclusiv prin declarații de genul „nu ne așezăm la negocieri cu hoții”.

Potrivit deputatului, această retorică în ultima perioadă s-a domolit, însă, esența ei a rămas aceeași.

Pentru ca lucrurile să se miște pe scena politică, Gaik Vartanean, consideră că este important ca ACUM „să depășească fricile lor și să înțeleagă ce este important pentru ei, coaliție, scoaterea țării din impas, alegeri anticipate, sau altceva”. Potrivit lui, este foarte greu să distrugi un sistem construit mai bine de 10 ani atât timp cât deciziile se iau atât de greu. „ACUM este „necopt” în plan politic, nu sunt gata să colaboreze cu alte partide”.

„Într-adevăr, Partidul Socialiștilor se ține de poziția, pentru care optează majoritatea democrațiilor parlamentare rezistente în timp – și anume că partidul care a acumulat cele mai multe mandate are dreptul să aleagă acea funcție la care pretinde. Din start, poziția dură formulată de Blocul ACUM, potrivit căreia, ei își doresc principalele două funcții în stat, cea de președinte al Parlamentului și cea de premier, chiar dacă sunt pe locul trei, conform numărului de mandate, iar PSRM să voteze pentru un guvern minoritar, ne-a nedumerit. Nu am înțeles, conform cărui exemplu european a fost lansată această inițiativă?”, se întreabă Gaik Vartanean, citat de IPN.

Parlamentarul este de părere că Partidul Socialiștilor este cel care urma să propună Blocului ACUM formarea unui guvern minoritar, să-l formeze, iar ACUM să voteze pentru el. Potrivit lui, PSRM reiese dintr-o paradigmă foarte simplă și anume că astăzi două forțe din opoziție au posibilitatea să schimbe guvernarea, care a fost timp de zece ani, „pentru că într-o formă sau alta, PDM s-a aflat la guvernare, iar ultimii doi-trei ani conduce de unul singur”.

Totodată, Gaik Vartanean nu este de acord cu afirmația că ACUM și PDM privesc în direcții opuse, din contra, „în ceea ce ține orientarea proeuropeană, cele două formațiuni sunt mai apropiate, în comparație decât sunt Blocul ACUM și PSRM. Însă, în pofida diferențelor, inclusiv ideologice, pentru prima dată în societatea moldovenească de la Independență încoace, ar putea exista un exemplu de apropiere între formațiuni de opoziție destul de diferite. În acest sens, socialiștii dau dovadă de flexibilitate și de maturitate politică, în condițiile în care astăzi pentru clasa politică moldovenească cel mai important este schimbarea guvernării și pentru acest fapt au votat practic 70% din alegători, în total pentru ACUM și PSRM”. În opinia sa, acum este necesară detașarea de la retorica dură, de la cea geopolitică care a dezbinat societatea moldovenească în toți acești ani și în acest sens este nevoie ca să predomine rațiunea.

Comentând afirmația expertului Igor Boțan precum că ideologic PSRM și PDM ar fi aproape, deputatul a spus că mai curând democrații au fost mereu mai aproape de doctrina liberal-democraților, pentru că „nu socialiștii au fost în alianțe pentru integrarea în UE în ultimii zece ani și că reprezentanți ai blocului ACUM au lucrat în fostele alianțe alături de membrii PDM”. Potrivit lui, „explicația tăcerii de acum a PDM este că PDM înțelege că ratingul lor merge în jos, că integrarea europeană nu mai merge, este izolat și că, din punct de vedere polihtenologic a încercat să ia repede retorica socialiștilor care spune că țara trebuie să aibă relații bune și cu estul și cu vestul, dar în primul rând trebuie să facem ordine acasă”.

Gaik Vartanean susține că nu e nicio afinitate dintre cele două partide. „PDM cum a fost un partid de dreapta-centru, așa și a rămas și e foarte aproape ideologic de ACUM”. Deputatul consideră că cea mai mare problemă de ordin politic care desparte PSRM și PDM, este că democrații sunt reprezentanți ai unui partid al puterii, iar socialiștii sunt reprezentanții unui partid de opoziție care a luptat împotriva PDM în ultimii 7 ani, a făcut mai multe mitinguri începând cu furtul miliardului și terminând cu politicile sociale.

Vorbind despre omniprezența Partidului Democrat în mediul post-alegeri și comunicarea acestuia, deputatul socialist a remarcat că „PDM nu tace, ci mai degrabă nu are ce spune pe plan politic”. Potrivit lui, actualmente, pentru prima dată în ultimii 10 ani, PDM nu este un jucător activ în formarea structurilor puterii. „Acesta nu poate influența situativ nicicum posibilele discuții sau negocieri dintre Blocul ACUM și PSRM”. Pe de altă parte, susține socialistul, PDM nu tace, încercând oarecum să mențină rezultatul pe care ei l-au obținut în cadrul alegerilor, dacă PSRM și ACUM nu se vor înțelege. „Ei cred că ei vor ca, prin folosirea resurselor administrative, financiare, media, să-și repete rezultatul. Pentru ei contează să-și să îndeplinească angajamentele populiste”. Chiar și așa, spune deputatul, spre regret, pentru populație, situația, inclusiv economică se înrăutățește, iar pe plan politic PDM pierde autoritate și în fața partenerilor politici interni cât și a celor externi.

Într-un mesaj către cetățeni, deputatul PSRM i-a îndemnat să se adreseze către cei pe care i-au votat și să-i întrebe ce sunt gata să facă pentru a depăși criza politică. Întrebat fiind de ce nu se reiau ședințele Parlamentului, dânsul a spus că prin decizia Consiliului Republicam al PSRM s-a luat decizia că PSRM este gata să discute formarea majorității parlamentare fără de care nu e posibil de a desfășura ședința Parlamentului. Dacă ședința ar avea loc, aceasta ar duce la „nimic mai mult decât la un show”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Teodor 23.04.2019 09:13

Platon, Filat si Topii au bagat prea multi bani in curul PAScuDA pentru ca acum doar sa faca alianta si sa munceasca pentru oameni si sa nu fure.

Mircea 23.04.2019 09:20

ACUM sunt niste clowni ce nu au logica in fapte si ca niste papagali repeta de 3 ani de zile aceiasi povesti asta e unica de ce sunt in stare.

Tarnacop 23.04.2019 09:38

Vartanian este o prostituata "coapta", care nu-i "incherinas" pentru moldoveni, este un pomanogiuc si portavoce a binomului Plohotniuc-Dodon. Marionetele a doi stapani - sosialistii( Putler-Plohotniuc) le fac jocul si vor sa anihileze Blocul ACUM - pericolul real pentru hoti, corupti, tradatori si sobolanii lor.

Aurel 23.04.2019 10:16

Mai ales după ce i-au trimis la negocieri pe Slusari și Popșoi, niște negociatori beton, care cred că și studenții o puteau face mai bine.

ianus 23.04.2019 11:28

Ei sunt niste retardati nimmic mai mult, nu demonstreaza nicidecum maturitatea politica , bine ar fi sa fie anticipate ca sa sa nu mai fie alesi in parlament!

pumnal 23.04.2019 11:32

tati cu pareri si mandate dar cetaten au uitat, ma bucura faptul ca guvernul inca se mentine si nu uita de catateni

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md