DECLARAȚIILE președintelui Klaus Iohannis: „Parlamentul are multă treaba în domeniul securităţii naţionale”
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi seară că a semnat trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, fost adjunct al şefului SRI.
Iohannis a ţinut să sublinieze că serviciile secrete sunt foarte importante pentru securitatea naţională şi că este bine că s-a discutat în aceste zile despre acestea şi despre rolul lor, precum şi despre controlul parlamentar al acestora.
Totodată, preşedintele a explicat importanța trasării a două „linii roşii” – „felul cum se relaţionează serviciile secrete la politică” şi a doua linie care „să definească cât de mult trebuie sau pot să se implice politicienii în serviciile secrete”.
De asemenea, Iohannis a precizat că Parlamentul „are multă treaba în domeniul securităţii naţionale” şi că este nevoie de modernizarea sau îmbunătăţirea a cel puţin 12 legi din acest domeniu.
Nu în ultimul rând, şeful statului a făcut un apel către majoritatea parlamentară să dovedească maturitate şi a subliniat că va fi important de văzut felul în care aceasta va aborda chestiunea amnistiei şi graţierii.
DECLARAȚIILE președintelui Klaus Iohannis:
„- Am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea de la SRI.
- Este vorba despre eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă.
- Serviciile secrete sunt foarte importante pentru securitatea naţională. Câteodată, opinia publică nu ştie multe despre ce fac.
- La prima vedere, aceste discuţii pot părea contraproductive, însă eu cred că este bine că s-a discutat în aceste zile despre serviciile secrete, despre locul şi rolul lor, s-a discutat despre controlul parlamentar - şi bine că s-a discutat -, s-a discutat despre comisiile care trebuie să verifice activitatea serviciilor secrete.
- Pentru ca serviciile secrete să-şi facă treaba bine şi pentru ca politicienii să-şi facă treaba bine, este important să trasăm cel puţin două linii roşii.
- Una se referă la felul cum se relaţionează serviciile secrete la politică sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea, că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică.
- Cealaltă a doua linie roşie trebuie să definească cât de mult trebuie sau pot să se implice politicienii în serviciile secrete. Nici aceasta nu este bună.
- Dacă vrem să avem servicii secrete puternice care să îşi facă treaba bine şi politicieni liniştiţi şi mulţumiţi de felul în care relaţionează cu serviciile, este nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent.
- Pentru a avea un astfel de control parlamentar, este nevoie de negocieri între putere şi opoziţie.
- Serviciile secrete rămân, procedurile rămân şi, în definitiv, cred că toţi românii îşi doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse.
- Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuţie noul Parlament şi să le lămurească. Are multă treabă în domeniul securităţii naţionale.
- Împreună cu consilierii mei, am numărat încă o dată şi am constatat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătăţirea a cel puţin 12 legi din domeniul securităţii naţionale, care jumătate se referă la muncă şi domeniul de activitate al serviciilor secrete.
- Avem o nouă majoritate în Parlament. Aceasta are evident un rol foarte important, rolul hotărâtor în felul în care se abordează aceste chestiuni legate de securitatea naţională. Această majoritate cred că va trebui să dovedească, în această speţă a securităţii naţionale, dacă este matură sau mai are de lucru.
- Măsura majorităţii va fi felul în care abordează legislaţia în domeniul securităţii naţionale, inclusiv al serviciilor secrete, şi al legilor justiţiei, în special o posibilă abordare legislativă de tip amnistie şi graţiere.
- Ce fel de majoritate parlamentară vom avea? Deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic. Şi-a impus câţiva şefi de comisii, şi-a votat câteva promisiuni populiste din campanie.
- Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorităţii, indiferent de ce se discută? Care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament? Care va dori să albească dosarele celor incriminaţi?
- Sau vom avea o majoritate matură, care va înţelege că România e numai una şi care va veni lângă preşedinte, să garanteze securitatea naţională, statul de drept?
- Îmi doresc o majoritate matură, o aştept.
- Vă doresc o seară bună!”
Declaraţiile şefului statului vin în aceeaşi zi în care SRI a transmis că generalul Florian Coldea a cerut să fie eliberat din funcţie, după aproape 12 ani de când ocupă acest post. În acest sens, directorul SRI, Eduard Hellvig, a solicitat preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Coldea.
Sursa: ziare.com
Maia Sandu, în TOPUL liderilor străini care se bucură de cea mai mare încredere în rândul UCRAINENILOR
DRRM, donație de table interactive, laptopuri și imprimante multifuncționale pentru trei universități din R. Moldova. Adrian Dupu: „Acest proiect confirmă încă o dată angajamentul DRRM de a susține educația din stânga Prutului”
Compensații pentru căldură: Gospodăriile cu imobile în valoare de peste 2,5 milioane de lei, venituri de peste 300 000 de lei sau consum de gaz ce depășește 350 de metri cubi lunar NU sunt eligibile