07:16:55 22.10.2021
Stiri

Ce NU a spus Igor Dodon de la „SCURTA ÎNTREVEDERE” cu președintele Klaus Iohannis. Răspunsul Președinției României: „Este important de evitat orice soluție care implică FEDERALIZAREA sau altă formulă”

Politică 26.09.2019 12:34 Vizualizări1811 Autor: Ziarul National
Ce NU a spus Igor Dodon de la „SCURTA ÎNTREVEDERE” cu președintele Klaus Iohannis. Răspunsul Președinției României: „Este important de evitat orice soluție care implică FEDERALIZAREA sau altă formulă” Captură


Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele R. Moldova, Igor Dodon, au avut ieri o întrevedere la New York, în marja participării la segmentul de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Președinția României a remis un comunicat de presă privind această „scurtă întrevedere” dintre Iohannis și Dodon.

Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al R. Moldova, pe care Bucureștiul îl susține cu fermitate, este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor săi.

Citește și: FOTO // Poză cu Trump și întâlniri cu Iohannis și Erdogan. Președintele Dodon a MULȚUMIT României, iar la întâlnirea cu președintele Turciei nu a pomenit de profesorii expulzați abuziv

Totodată, Președintele României a evidențiat importanța menținerii și dezvoltării Parteneriatului strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a R. Moldova, ca relație specială, strategică și care trebuie să aibă permanent substanță. În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat sprijinul extrem de consistent pe care România l-a acordat și îl acordă R. Moldova prin proiectele strategice de interconectare și prin proiectele cu impact social pozitiv și asupra nivelului de trai al cetățenilor din stânga Prutului.

„În același timp, președintele României a făcut apel la valorificarea în plan pozitiv a patrimoniului comun de istorie, cultură și limbă română, care nu pot și nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic în R. Moldova”, se mai arată în comunicatul de presă al Președinției României.

De asemenea, Klaus Iohannis a abordat și tema conflictului transnistrean, făcând trimitere la unele inițiative recente.

Citește și: Actuala majoritate parlamentară ar putea discuta problema oferirii unui „statut special” Transnistriei în 2020: „Avem o situație ideală pentru a merge înainte”

Citește și: Autonomie „foarte puternică” pentru Transnistria: Dodon anunță că a elaborat un concept cu privire la regiunea transnistreană

„Președintele Iohannis a arătat că România este direct interesată de evoluțiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate ale României. Astfel, președintele Klaus Iohannis a subliniat că, din perspectiva României, care sprijină soluționarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internațional recunoscute ale R. Moldova, este important de evitat orice soluție care implică federalizarea R. Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său proeuropean. Nu în ultimul rând, președintele României a subliniat în discuția cu președintele R. Moldova importanța sprijinirii eforturilor actualului Guvern de la Chișinău pentru reformarea, europenizarea și eficientizarea administrației, justiției și a altor sectoare”, notează sursa citată.

De partea cealaltă, președintele R. Moldova a evidențiat, potrivit Președinției României, că susține Parteneriatul Strategic dintre România și R. Moldova, „care este foarte important”, și a arătat că integrarea europeană a R. Moldova este o prioritate pentru domnia sa.

Totodată, președintele Igor Dodon a dat asigurări că nu se intenționează federalizarea R. Moldova ca element în cadrul soluționării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md