14:50:24 15.06.2024
Stiri

DECLARAȚIE: „Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani. Rusia își dorește să țină R. Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii”

Actualitate 26.01.2023 13:23 Vizualizări1416 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani. Rusia își dorește să țină R. Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii” Captură video


Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, este sigur că „Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii”, de aceea duce un război hibrid în statul nostru, inclusiv prin generarea crizei energetice de către „Gazprom”.

„Este evident că am fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani”, a declarat oficialul miercuri-seară, în cadrul unui interviu pentru Digi24.

„Situația (cu Transnistria – n.red.) este complicată și evident că noi, și la Guvern, dar și la Președinție analizăm foarte serios toate riscurile din această perspectivă. Adevărul, care este și cunoscut, de 30 de ani nu prea s-a investit în capacitățile militare ale republicii noastre. Evident, de abia acum se fac primele încercări pentru a reveni și a dota armata, astfel încât să fim pregătiți pentru provocări. Mesajul actualei guvernări este că noi ne dorim pace și vom face în primul rând tot ce ne stă în putere ca să păstrăm această pace, necesară pentru republica noastră. Cetățenii Republicii Moldova, nici pe malul stâng, dar nici pe malul drept al Nistrului, nu-și doresc război, indiferent câți soldați ai Rusiei sunt în Transnistria. Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani, ca să fim foarte sinceri. Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii și nu interesele populației noastre. Noi vedem foarte clar că se folosesc elemente ale războiului hibrid, inclusiv propaganda, finanțarea anumitor partide politice de opoziție, tot felul de provocări în diferite zone ale republicii, inclusiv acea criză energetică generată de „Gazprom”. Deci, toate astea fac parte din acel război hibrid pe care, considerăm noi, că Rusia îl duce în republica noastră. Acest lucru și l-au dorit permanent, nu este ceva nou, dar acum se acutizează, ținând cont de ce vedem că se întâmplă în Ucraina”, a declarat Andrei Spînu.

În același interviu, vicepremierul a precizat că Republica Moldova va trece această iarnă în siguranță din punct de vedere energetic, pentru că sunt făcute rezerve de gaz, iar energia electrică este asigurată.

Spînu a adăugat că a mers miercuri la București pentru a pregăti împreună cu România strategia de aprovizionare pentru iarna următoare.

„Trebuie să spunem că am trecut deja de jumătate de iarnă și suntem destul de bine pregătiți pe segmentul de aprovizionare cu gaze, am reușit să facem rezerve. A trecut întreaga Europă peste starea de disperare. Noi am avut un moment în toamna anului trecut, în lunile noiembrie - decembrie în mod special, când au început atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene de energie. În noiembrie am avut două zile de blackout, când am avut deconectări masive de la rețeaua de energie electrică în toată republica. Când ne uităm la problema energetică, o analizăm din două perspective. Pe de o parte, este securitatea de livrare, gaz sau energie electrică, să avem, iar al doilea element important este tariful. Chiar dacă noi am reușit pe prima problematică, să asigurăm și gaz și energie electrică pentru cetățenii țării, din păcate prețurile care au fost pe piețele internaționale au fost mult prea mari pentru capacitatea de plată a multor cetățeni. Doar un exemplu - tariful la gaz pentru cetățeni a crescut de peste 7-8 ori chiar față de anul anterior. La energie electrică, la fel, a crescut de peste 4 ori. Am reușit să-l reducem, însă facturile în continuare sunt mari. Iarna o trecem cu siguranță, de asta sunt și la București, ca să discutăm cum ne pregătim mai bine, împreună cu România, pentru iarna următoare”, a punctat vicepremierul Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md