Un ex-ministru al Apărării îl DEMASCĂ pe șefului statului: „Igor Dodon își dorește o ARMATĂ INCAPABILĂ, mai slabă ca forțele ruse și separatiste din zona transnistreană. Dodon trebuie oprit, inclusiv prin ieșirea în stradă”
Președintele Igor Dodon încearcă să câștige timp, atunci când invocă „politica externă echilibrată”, deoarece vrea să-și subordoneze și să submineze instituțiile statului care ar putea opune rezistență proiectului rusesc de revenire a R. Moldova sub influența totală a Rusiei. De această părere este fostul ministru al Apărăii și secretarul general al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru.
„Săptămâna trecută au fost mai multe declarații ale lui Dodon și ale ministrului său de Externe, care dovedesc o discrepanță între vorbăria aruncată în presă și adevăratele intenții ale actualei puteri. Prima o reprezintă afirmațiile ministrului Aureliu Ciocoi despre neutralitatea recunoscută internațional ca fiind „prețul” ce trebuie să-l plătească R. Moldova pentru a scăpa de armata rusă cantonată ilegal pe teritoriul nostru. Declarația este un anunț, care ne informează că trupele ruse de ocupație vor sta mult și bine pe teritoriul R. Moldova. Din afirmațiile șirete ale lui Ciocoi ar trebui să înțelegem că vinovați pentru rămânerea trupelor ruse pe teritoriul nostru sunt occidentalii, (UE, NATO, România, ONU, etc.) care nu vor să recunoască neutralitatea permanentă a R. Moldova. În loc să caute soluții și să continue, pe plan internațional, demersurile pentru retragerea armatei ruse din Transnistria, singurul obstacol ce stă în calea reglementării conflictului transnistrean, ministrul lui Dodon furnizează argumente rușilor pentru a rămâne în Basarabia”, afirmă fostul ministru.
Citește și: Nicolae Negru // Maia Sandu, în fața carierei sale politice
De asemenea, Șalaru a comentat și declarația lui Igor Dodon, care săptămâna trecut le-a transmis militarilor Armatei Naționale că „tancuri” nu vor fi cumpărate, dar vor fi reparate grădinițe și școli.
„Nu știu ce grădinițe și școli vrea să mai repare Dodon, după ce în aproape trei ani România a reparat aproape 1 000 de grădinițe și școli. Inclusiv la Sadova, în satul lui. Că Igor Dodon își dorește o armată incapabilă, mai slabă ca forțele ruse și separatiste din zona transnistreană, o știm demult. Da această afirmație pare a fi element premergător blocării într-un viitor a colaborării cu NATO și partenerii militari vestici. Este necesară evaluarea cât mai urgentă, din partea Parlamentului, a implementării așa-numitei Inițiative de Consolidare a Capacităților de Apărare (DCBI), principalul mecanism de modernizare și adaptare a Armatei Naționale, pentru a ne mări capacitatea de reziliență în fața provocărilor de securitate ce provin din partea Federație Ruse și pentru a nu-i permite lui Dodon blocarea sau diluarea acestui mecanism de cooperare”.
Un alt joc la două capete purtat de Igor Dodon ar fi revenirea la „limba moldovenească” și „istora Moldovei”.
„Această afirmație confirmă iarăși duplicitatea lui Dodon, dar și faptul că zâmbetele și bezelele trimise României sunt doar tragere de timp pentru ca Rusia să-și întărească infrastructura, iar prezidentul să acapareze toată R. Moldova. Igor Dodon știe foarte bine că singur, fără Federația Rusă bine ancorată în R. Moldova, nu poate duce un război și din acest motiv încearcă să tragă de timp până la instalarea infrastructurii ruse capabilă să-i susțină demersurile.
Astfel, solidaritatea celor care cred în valorile românești și europene este mai mult decât necesară. Nu mă refer neapărat la solidaritate politică, necesară și ea în astfel de momente, ci la o solidaritate a tuturor pentru niște valori. Limba română, istoria românilor, păstrarea pe traiectoria proromânească și proeuropeană trebuie să devină linia roșie la care Dodon trebuie oprit, inclusiv prin ieșirea în stradă. Trecerea acestor linii echivalează nu cu „politica externă echilibrată”, dar cu întoarcerea R. Moldova în URSS”, a conchis Șalaru.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate