07:48:24 08.12.2021
Stiri

Declarație // „Iurie Roșca știa ce se pregătea pentru 7 aprilie 2009”

Politică 13.01.2014 10:56 Vizualizări5921 Autor: Mariana Rață
Declarație // „Iurie Roșca știa ce se pregătea pentru 7 aprilie 2009” tribuna.md


Fostul vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat Ștefan Secăreanu crede că Iurie Roșca știa din timp despre protestele violente care se pregăteau pentru ziua de 7 aprilie 2009.

Într-un interviu postat pe blogul său, Secăreanu aduce mai multe dovezi că fostul său coleg de partid era la curent cu toate planurile puse la cale.

Secăreanu susține că Roșca și-ar fi scos tablourile din biroul din Parlament cu două zile înainte de 7 aprilie.

„După ce am intrat în clădirea Parlamentului (pe 6 aprilie, dimineața – n.r.), ne-am zis să-i facem o vizită lui Roșca. L-am găsit în biroul său de vicepreședinte al Parlamentului. Era abătut și obosit. Nu am stat mult timp pe capul lui, pe care și-l netezea nervos cu degetele, spunându-i că vrem să mergem în birourile noastre pentru a ne strânge lucrurile. La auzul planurilor noastre, Roșca a tresărit puțin, după care ne-a sfătuit să mergem mai bine acasă pentru a ne odihni după o noapte nedormită și să lăsăm strânsul lucrurilor pentru a doua zi, marți, 7 aprilie. L-am ascultat ca pe un președinte înțelept și i-am urmat sfatul, luându-ne rămas bun și îndreptându-ne spre casă. La ieșirea din biroul colegului nostru, am observat, însă, un lucru: tablourile de pe pereții biroului lui Roșca, lungi și înalți, cu care ne obișnuisem ani la rând, lipseau cu desăvârșire”, susține Secăreanu.

De altfel, acesta insistă asupra faptului că Iurie Roșca i-ar fi scris din timp discursul rostit de Voronin după evenimentele din 7 aprilie 2009 și i-ar fi sugerat liderului comunist mai multe combinații pentru găsirea sau „cumpărarea” votului de aur.

„Deși obținuse cu câteva mandate mai mult decât la alegerile din 2005, chipul lui Voronin trăda în acele zile nesiguranță și îngrijorare. Nu-l putea liniști nici chiar textul discursului său legat de evenimentele din 7 aprilie, scris de Iurie Roșca, înregistrat din timp de el și transmis de televiziunea națională. Avea emoții și i se împleticea limba în gură mai ales la pronunțarea neologismelor și sofismelor lui Roșca îndreptate împotriva României. Nu l-au salvat pe Voronin nici eforturile și combinațiile propuse de Roșca pentru găsirea sau „cumpărarea” cu orice preț a celui de-al 61-lea mandat din sânul deputaților necomuniști”, menționează ex-vicepreședintele PPCD.

Secăreanu afirmă că a primit mai multe telefoane de la Roșca în ziua de 7 aprilie și de fiecare dată era somat să plece din oraș, să nu răspundă la telefoane necunoscute. „Îmi mai spuse, fără să îl întreb, că dezordinile sunt o acțiune murdară împotriva lui Voronin dirijată de Moscova”, scrie Secăreanu.

Iurie Roșca nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile care i se aduc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

ion 13.01.2014 12:44

2007 - e o noutate in TEHNOLOGIILE "revolutiilor" contemporane. S-a numit "Twitter", dar de fapt s-a utilizat "Odnoklassniki" si telefonia mobila pentru a aduna tineri "actori" gura-casca pentru "scenele de masa". A fost o revolutie TELEVIZATA, on-line, cu "scenaristi", "regizori" si "ACTORI" profesionisti (organizatorii, "papusile") din ambele tabere adverse, insotiti de"actori" pentru "scenele de masa" - "fundalul" "spectacolului". Noutatea a fost in faptul ca tabara venita sa atace n-a stiut ca adversarii lor nu vor sta in fata lor, nu se vor impotrivi, nu vor riposta, nu vor produce jertfe, ci se vor deghiza cu acelasi machiaj tricolor pe obraji si li se vor alatura, vor scanda aceleasi slogane, vor arunca cu pietre, ii vor "ajuta" sa strice, sa incendieze, sa distruga cat mai mult. In momentul cand se descopera in final ca adversarii lor sunt alaturi, in rand cu ei - se produce un SOC. Ceva asemanator a fost se pare si in Osetia de Sud - atacul trupelor georgiene parea a fi foarte efectiv, exact, puternic, spectaculos - pana cand si-au dat seama ca in aceeasi directie mai trag si altii din flancuri si din spate, insisi adversarii lor ii "ajuta" si tot odata ii incercuiesc. Fara a intelege scenariul, conceptul, tehnologia "spectacolului" nu vom putea intelege evenimentele din 7 aprilie 2009, pe care presa si mass-media din Romania a numit-o foarte sugestiv - "revolutia romana" la Chisinau, adica una "unionista", care a precedat alte "manifestari" la fel de "revolutionare" cum au fost "marsurile" "unioniste", probabil cu aceeasi "actori" in "scenele de masa" si acelasi concept "unionist" deconspirat recent de Basescu prin "proiectul" sau. Declaratiile lui Basescu clarifica multe lucruri, evenimente ce s-au produs din 2004 si pana in prezent.

ion 13.01.2014 13:30

"Revoluția" din 7 aprilie 2009 a avut ca scop - INTEGRAREA EUROPEANA a RM, apropie sa de UE. Prin parafarea Acordului de Asociere a RM la UE la Summitul de la Vilnius acest scop in esenta este atins. Cei care au fost imputerniciti sa fie "indrumatorii", "mentorii", "avocatul" R.Moldova in procesul de ASOCIERE - pe la spate au fost NELOIALI si cu "interese" de "unire" si lichidare a Statului R.Moldova. Pe motiv ca sunt neincrezatori in viabilitatea, functionalitatea, viitorul Statului R.Moldova, in capacitatea sa de a se pregati, a semna Acordul de Asociere si a se ASOCIA cu succes la UE, ei au admis in caz de esec varianta de rezerva, care le convine el mai mult - "integrarea" "directa" - prin "unirea", anexarea RM la UE. Poate macar acum, dupa vizita subsecretarului de stat american - Basescu si "unionistii" sai sa fie opriti de a mai actiona pentru "varianta de rezerva" - "unirea", devenita inutila dupa succesul evident al RM la Summitul de la Vilnius. Dar din 2009, 2004 sau chiar e mai inainte - "varianta" "unionista" a fost mereu pregatita de "fratele mai mare" NEPRIETEN al Statului R.Moldova.

ion 13.01.2014 14:10

A stiut sau n-a stiut in ajun de 7 aprilie Iurie Rosca de "scenariul" si "contra-scenariul" ce s-a pregatit, asta putin conteaza. Dezvaluirile din varful partidului putin ce pot schimba situatia in care se afla PPCD-ul si insasi imaginea lui Secareanu, Cubreacov etc. - din moment ce dupa Vilnius "unionismul" devine o etapa neactuala, depasita pentru R.Moldova. Finantarile pro-"unioniste" care ar mai putea sa fie te-ai mira sa le ajunga celor din PNL, PL, dar nu inca si ex-pepecedistilor.

ion 13.01.2014 14:54

Evenimentele din 7 aprilie vor fi judecate si le va apreciate de pe pozitiile INTERESELOR NATIONALE, de supravietuire a Statului Indepndent R.Moldova, de depasire a obstacolelor si pericolelor, dar nu de pe pozitiile intereselor "fratilor mai mari" care au pus la cale si au asteptat 22 de ani ESECUL, INSUCCESUL, "caderea de pe harta", "inghitirea" prin "uniri" a acestui Stat. In aceasta optica FIREASCA, CONSTITUTIONALA - unii "eroi" "unionisti" mai ieri medaliati pot fi considerați drept "trădători" ai Statului Independent R.Moldova. Nimic nu este batut in cuie. Uitati-va cate s-au schimbat din ziua "dramei la vanatoare" in Padurea Domneasca si pana in prezent, ce salt enorm a facut R.Moldova.

Ion, bidon 13.01.2014 19:32

Esti fraier unchiule, singurul cui i-a servit acest macel din 6-7 aprilie a fost varonen, dat fiind faptul ca a falsificat alegerile parlamentare, si ca sa mute accentele a facut ce a facut, pentru asta nu e nevoie de mare scoala ca sa te convingi singur urmareste rezultatele alegerilor locale cu 2 ani mai devreme, comunistii erau la 36%-37% ps. despre ce salt enorm vorbesti?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md