05:54:48 18.07.2024
Stiri

Declarație // „Iurie Roșca știa ce se pregătea pentru 7 aprilie 2009”

Politică 13.01.2014 10:56 Vizualizări7453 Autor: Mariana Rață
Declarație // „Iurie Roșca știa ce se pregătea pentru 7 aprilie 2009” tribuna.md


Fostul vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat Ștefan Secăreanu crede că Iurie Roșca știa din timp despre protestele violente care se pregăteau pentru ziua de 7 aprilie 2009.

Într-un interviu postat pe blogul său, Secăreanu aduce mai multe dovezi că fostul său coleg de partid era la curent cu toate planurile puse la cale.

Secăreanu susține că Roșca și-ar fi scos tablourile din biroul din Parlament cu două zile înainte de 7 aprilie.

„După ce am intrat în clădirea Parlamentului (pe 6 aprilie, dimineața – n.r.), ne-am zis să-i facem o vizită lui Roșca. L-am găsit în biroul său de vicepreședinte al Parlamentului. Era abătut și obosit. Nu am stat mult timp pe capul lui, pe care și-l netezea nervos cu degetele, spunându-i că vrem să mergem în birourile noastre pentru a ne strânge lucrurile. La auzul planurilor noastre, Roșca a tresărit puțin, după care ne-a sfătuit să mergem mai bine acasă pentru a ne odihni după o noapte nedormită și să lăsăm strânsul lucrurilor pentru a doua zi, marți, 7 aprilie. L-am ascultat ca pe un președinte înțelept și i-am urmat sfatul, luându-ne rămas bun și îndreptându-ne spre casă. La ieșirea din biroul colegului nostru, am observat, însă, un lucru: tablourile de pe pereții biroului lui Roșca, lungi și înalți, cu care ne obișnuisem ani la rând, lipseau cu desăvârșire”, susține Secăreanu.

De altfel, acesta insistă asupra faptului că Iurie Roșca i-ar fi scris din timp discursul rostit de Voronin după evenimentele din 7 aprilie 2009 și i-ar fi sugerat liderului comunist mai multe combinații pentru găsirea sau „cumpărarea” votului de aur.

„Deși obținuse cu câteva mandate mai mult decât la alegerile din 2005, chipul lui Voronin trăda în acele zile nesiguranță și îngrijorare. Nu-l putea liniști nici chiar textul discursului său legat de evenimentele din 7 aprilie, scris de Iurie Roșca, înregistrat din timp de el și transmis de televiziunea națională. Avea emoții și i se împleticea limba în gură mai ales la pronunțarea neologismelor și sofismelor lui Roșca îndreptate împotriva României. Nu l-au salvat pe Voronin nici eforturile și combinațiile propuse de Roșca pentru găsirea sau „cumpărarea” cu orice preț a celui de-al 61-lea mandat din sânul deputaților necomuniști”, menționează ex-vicepreședintele PPCD.

Secăreanu afirmă că a primit mai multe telefoane de la Roșca în ziua de 7 aprilie și de fiecare dată era somat să plece din oraș, să nu răspundă la telefoane necunoscute. „Îmi mai spuse, fără să îl întreb, că dezordinile sunt o acțiune murdară împotriva lui Voronin dirijată de Moscova”, scrie Secăreanu.

Iurie Roșca nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile care i se aduc.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md