18:24:35 04.07.2020
 
Stiri

Decizia Guvernului Sandu: Uniunea Europeană ar putea oferi un GRANT de 39,94 de milioane de euro pentru construcția stației Back-to-Back în Vulcănești

Economie 12.11.2019 15:41 Vizualizări1612 Autor: Ziarul National
Decizia Guvernului Sandu: Uniunea Europeană ar putea oferi un GRANT de 39,94 de milioane de euro pentru construcția stației Back-to-Back în Vulcănești


Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a aprobat astăzi, în ultima ședință a Guvernului, o decizie cu privire la aprobarea proiectului de lege privind ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova, Î.S. „Moldelectrica” şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind implementarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, faza I”, în valoare de 39,94 de milioane de euro, semnat la 26 septembrie 2019.

„Implementarea proiectului de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României va permite crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă în Republica Moldova și integrarea în piața regională de energie electrică a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Vadim Brînzan în cadrul ședinței de Guvern.

Resursele financiare acordate sub formă de grant sunt destinate pentru lucrări, bunuri și servicii necesare pentru construcția stației Back-to-Back în Vulcănești. Proiectul de interconectare electrică urmează a fi finalizat către sfârșitul anului 2024.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat și proiectele de lege cu privire la ratificarea Acordurilor de finanțare între Republica Moldova şi Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind Proiectul de dezvoltare al sistemului electroenergetic, semnate la 26 septembrie curent, în valoare de 13,1 milioane de euro, și, respectiv, 47,9 milioane de euro.

Scopul acordurilor de finanțare constă în asistarea Republicii Moldova în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, contribuind astfel la îmbunătățirea eficienței și securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor Republicii Moldova.

Resursele financiare acordate de către Banca Mondială sub formă de împrumut sunt destinate pentru:

-extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău;

-construcția unei clădiri pentru noul sediul al Î.S. „Moldelectrica”, inclusiv a unui nou centru de dispecerat, actualizarea/modernizarea sistemului existent SCADA/sistemului de management energetic, instalarea unui nou sistem de management al contorizării;

-asistența tehnică și managementul Proiectului.

Proiectului de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României va fi realizat prin intermediul ÎS „Moldelectrica” și Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Valoarea totală a proiectului este de 261 de milioane de euro, o parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului fiind acoperită din contul BERD și BEI – în valoare de 80 de milioane de euro fiecare, o altă parte de către Banca Mondială prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare – în valoare de 61 de milioane de euro împrumut și a treia parte de către Uniunea Europeană sub formă de grant – 39,94 de milioane de euro, prin intermediul BERD.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md