23:47:14 14.12.2019
 
Stiri

De ce fentează autoritățile deciziile Curții de Conturi

Economie 13.10.2015 09:19 Vizualizări1516 Autor: Galina Munteanu
De ce fentează autoritățile deciziile Curții de Conturi

Iregularitățile estimate de Curtea de Conturi (CC) au depășit suma de șapte miliarde de lei în anul 2014. Auditurile efectuate au scos la suprafață atât probleme tehnice și operaționale în activitatea instituțiilor auditate, cât și lacune ale cadrului legislativ, care nu permit o administrare eficientă a acestora.

În același timp, aproape 65% din recomandările CC, care au menirea să remedieze situația, nu sunt executate. Concluziile sunt inserate în studiul „Despre cum se pierd banii publici: Monitorizarea îndeplinirii recomandărilor CC pe anul 2014”, editat de „Expert-Grup”.

Pe parcursul ultimului an, nivelul de executare a recomandărilor CC a fost în descreștere cu 3,5 la sută față de anul 2013. Acest lucru se datorează în special nivelului scăzut de executare a recomandărilor de către Autoritățile Publice Locale (APL). Potrivit autorilor studiului, principala piedică în implementarea acestor recomandări este lipsa personalului calificat și capacitatea scăzută a administrației publice locale de a genera soluții la problemele identificate. Aceste probleme sunt similare și în cazul celorlalte domenii auditate (sector IT, mediu, sănătate publică, subvenționare agricolă).

În același timp, unul din principalele progrese în executarea recomandărilor CC se observă la capitolul executării recomandărilor ce țin de cadrul operațional al activității instituțiilor auditate (elaborarea regulamentelor interne, stabilirea mecanismelor de control intern, adaptarea practicilor existente la aquis-ul bunelor practici etc.), care au fost executate cu 20% mai mult decât în anul trecut.

Cu toate acestea, mai puțin de 30% din acțiunile întreprinse de autorități rezolvă problemele de facto existente și garantează că acestea nu se vor repeta în viitor. „În condițiile în care majoritatea problemelor apar din cauza lipsei personalului, lipsa motivațiilor financiare de a atrage profesioniști în domeniu, din cauza sistemului de salarizare actual, presupunem că problemele de administrare ineficientă a resurselor publice, performanțele joase pe unele domenii de primă importanță pentru țară vor persista”, susține economista „Expert-Grup” și autorul studiului, Tatiana Savva.

Autorii studiului mai susțin că, pentru a accelera executarea recomandărilor CC, este necesară îmbunătățirea mecanismului de control parlamentar, o cooperare mai bună cu Guvernul, dar și o colaborare mai intensă cu organele de drept.

De asemenea, este necesar ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului un raport privind recuperarea prejudiciilor constatate de CC de circa șapte miliarde lei în 2014 și implementarea măsurilor pentru înlăturarea iregularităților stipulate în hotărârile Curții de Conturi. În plus, este necesară o colaborare mai strânsă între CC și Guvern pentru implementarea unui mecanism de colaborare, mecanism descris în linii generale în Planul de Dezvoltare Strategică a Curții de Conturi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2019 12:34 Ziarul National Victor Chirilă // „Politica externă e...

13.12.2019 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md