04:14:57 29.05.2020
 
Stiri

Cum poate beneficia R. Moldova de GAZE IEFTINE. Economistul Sveatoslav Mihalache oferă soluţia

Partide/Comunicate 14.09.2019 17:13 Vizualizări2332 Autor: Ziarul National
Cum poate beneficia R. Moldova de GAZE IEFTINE. Economistul Sveatoslav Mihalache oferă soluţia Dw.com


Problema livrării gazelor naturale în R. Moldova după 1 ianuarie 2020 poate fi rezolvată într-o perioadă scurtă, important este ca autoritățile centrale să acționeze prompt și decisiv. Mai mult ca atât, există mecanisme concrete pentru soluționarea acestui subiect. De această părere este doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache, candidat la funcţia de deputat în circumscripţia nr. 33 din partea Partidului Unităţii Naţionale.

Potrivit lui Sveatoslav Mihalache, Guvernul R. Moldova ar avea o soluție pentru a evita problema cu privire la o posibilitate de livrare a gazelor în R.Moldova.

„Există câteva soluții. În primul rând, Guvernul ar trebui să anunțe o licitație și să examineze propunerile care vor veni din partea statelor europene.Dacă MoldovaGaz nu va accepta această propunere, să nu uităm că Gazprom este acționarul majoritar, atunci avem următoatea posibilitate: Guvernul votează pentru crearea a unei companii care va cumpăra gazul natural din Europa și îl va stoca în depozitele din Ucraina pe care le vom închiria. Ulterior, gazul va fi livrat la astfel de companii, precum Energocom, după care spre CET Bălți și Termocom (Chișinău). Energocom poate obține o astfel de licență în decurs de 10-15 zile, dacă acest lucru va fi acceptat de Executiv”, susține Mihalache, citat de deschide.md.

Acesta spune că politicienii ar trebui să examineze acest subiect pe termen lung, iar pentru aceasta autoritățile trebuie să întreprindă mai multe măsuri decisive.

„Există o tendință pe piața mondială de care populația și economia R. Moldova ar trebui să beneficieze. La moment se construiesc mai multe stații de comprimare. Astfel de cazuri întâlnim în Polonia, Letonia”, a precizat el.

Expertul susține că prețul pentru gazele rusești în R.Moldova ar trebui să fie mult mai mic, reieșind din situația regională.

„Avem mai multe motive de a considera astfel. În Japonia, care anterior a fost unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale, a fost anulat moratoriul asupra energiei electrice. Totodată, SUA a început exportul gazului lichefiat în Europa. La fel, Iarna trecută a fost una, semnificativ, caldă. Respectiv, gazul depozitat nu a fost folosit la potențialul său maxim”, a precizat Sveatoslav Mihalache.

Amintim că expertul în energetică Victor Parlocov a declarat că vizita de sâmbătă, 7 septembrie, a președintelui Igor Dodon la Moscova și anunțurile „victorioase” ale acestuia în privința prețului la gazele naturale pentru consumatorii din R. Moldova nu reprezintă decât „o acțiune de PR, de imagine”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md