17:02:58 08.03.2021
 
Stiri

CRIZA GAZELOR // Guvernul Chicu a ÎMPRUMUTAT 50 de milioane de dolari de la BERD pentru a face rezerve de gaze naturale: Vor ajunge doar pentru o lună

Economie 11.12.2019 18:57 Vizualizări1306 Autor: Ziarul National
CRIZA GAZELOR // Guvernul Chicu a ÎMPRUMUTAT 50 de milioane de dolari de la BERD pentru a face rezerve de gaze naturale: Vor ajunge doar pentru o lună


Guvernul de la Chișinău a împrumutat de la BERD pentru Europa de Est şi Caucaz 50 de milioane de dolari pentru a putea procura rezerve de gaze naturale care să permită aprovizionarea timp de o lună a întreg teritoriului Republicii Moldova, în cazul unei eventuale situații excepționale.

Premierul Ion Chicu și directorul general al BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, au semnat astăzi un aranjament financiar în acest sens.

„Mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de R. Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui prieten la nevoie”, a declarat Matteo Patrone.

Aranjamentul financiar semnat astăzi prevede că R. Moldova se angajează să reformeze sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislației secundare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale și diversificarea surselor de aprovizionare.

„Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluții alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situații excepționale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă și sunt absolut sigur că numărul proiectelor realizate în țara noastră cu suportul BERD, dar și a altor parteneri externi, va crește în perioada următoare”, a declarat și Ion Chicu.

Directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz l-a informat pe premietul Chicu despre faptul că astăzi, la ședința bordului BERD, s-a discutat inclusiv cofinanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Menționăm că R. Moldova riscă să se pomenească fără gaze de la 1 ianuarie 2020, din cauza faptului că Moscova și Kievul nu au ajuns la un acord privind livrarea gazelor cu tranzit prin Ucraina.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.03.2021 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, șefă de ...

05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md