12:04:21 24.05.2022
Stiri

Creșterea tarifului la energia ELECTRICĂ este inevitabilă, dar Guvernul solicită „Premier Energy” un răgaz până în aprilie. Vicepremierul Spînu admite că moldovenii ar putea primi COMPENSAȚII și pentru facturile la curent

Actualitate 11.01.2022 11:56 Vizualizări1416 Autor: Ziarul National
Creșterea tarifului la energia ELECTRICĂ este inevitabilă, dar Guvernul solicită „Premier Energy” un răgaz până în aprilie. Vicepremierul Spînu admite că moldovenii ar putea primi COMPENSAȚII și pentru facturile la curent


Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține că a aflat ieri, 10 ianuarie, despre demersul „Premier Energy”, principalul furnizor de electricitate din republică, de a dubla, practic, tariful la energia electrică. Vicepremierul Spînu susține că încă din decembrie a purtat discuții cu cei de la „Premier Energy” și i-a rugat să aibă încă un pic de răbdare în privința majorării tarifelor pentru consumatorii finali.

„Am avut discuții cu „Premier Energy” încă în luna decembrie 2021. Ei ne-au informat despre anumite probleme. Eu am solicitat… Opinia mea în calitate de ministru este că era nevoie de așteptat până în luna martie, atunci când se va face o nouă achiziție a energiei electrice. Abia în luna martie trebuia să se solicitate modificarea tarifului, în funcție de prețul de achiziție pentru anul 2022 - 2023. „Premier Energy” a argumentat această solicitare publicată ieri pe site-ul ANRE prin devierile negative care se acumulează în această perioadă. Aceste devieri se acumulează din cauza tarifului la energia electrică, care este aplicat de ANRE pentru energia produsă de CET-Nord și Termoelectrica”, a declarat astăzi Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursa citată a subliniat că, până în luna decembrie 2021, „Premier Energy” ar fi avut devieri pozitive în tarif.

„Mesajul meu către grupul de companii „Premier Energy” e că ar putea fi găsite și alte soluții pentru a depăși această situație. Să revină cu această cerere de creștere a tarifului în luna aprilie. Atunci factura la gaze a cetățenilor va scădea, pentru că se consumă mai puțin și presiunea socială, presiunea de preț va fi mult mai mică. Despre decizia „Premier Energy” de a solicita majorarea tarifului am aflat și noi, Guvernul, de la ANRE, atunci când această solicitare a fost trimisă oficial. Din câte înțeleg, ANRE a publicat această solicitare luni, adică ieri. Acum așteptăm ca ANRE să ia decizia finală. Știm că ANRE are și o perioadă de timp în care poate analiza acest demers și, în funcție de asta, vom vedea cum acționăm. Acum analizăm care pot fi acțiunile Guvernului pentru a interveni și de a susține mai mult populația, inclusiv, dacă va fi cazul, și în vederea acordării compensațiilor pentru energia electrică”, a punctat Andrei Spînu.

De menționat că „Premier Energy” a solicitat ieri creșterea tarifului la energia electrică de la 1,51 lei/kWh până la 2,79 lei/ kWh, începând cu luna februarie curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 11.01.2022 12:07

Scoateti kuliocarii din schema si pretul va cadea.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md