17:21:29 18.07.2018
 
Stiri

Coreea de Nord este ZDROBITĂ fără să se tragă un singur glonţ

Știri 20.09.2017 16:40 Vizualizări4971 Autor: Ziarul National
Coreea de Nord este ZDROBITĂ fără să se tragă un singur glonţ

Chiar dacă sancţiunile Naţiunilor Unite nu au reuşit să oprească programul de înarmare al Coreei de Nord, este evident că acestea au avut un efect dramatic asupra economiei statului, aceasta resimţind presiunea generată de degradarea acordurilor comerciale, potrivit Reuters.

Ultimele sancţiuni aprobate de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite vizează o interdicţie pe exporturile de textile ale Coreei de Nord, unul din segmentele cheie de export ale statului.

De asemenea, noile interdicţii plafonează importul de petrol şi de produse rafinate, fără a impune însă interdicţiile totale cerute de Statele Unite.

Comercianţii chinezi de la graniţa cu Coreea de Nord şi anumiţi vizitatori obişnuiţi ai statului izolat susţin că măsurile impuse de Naţiunile Unite au dus la creşterea preţurilor la combustibili deoarece aceştia se regăsesc în cantităţi mai mici. De asemenea, sancţiunile anterioare asupra exportului de mărfuri precum fructe de mare şi cărbune se fac resimţite asupra economiei.

„Fabrica noastră din Coreea de Nord este pe cale să declare faliment. Luna trecută vânzările au mers foarte prost. În August anul trecut vindeam zeci de vehicule şi credeam atunci că merge prost.”, spune un businessman chinez din Dandong care vinde automobile restaurate la o fabrică din Coreea de Nord.

Pe deasupra sancţiunilor, comercianţii spun că oficialităţile din China depun eforturi sporite pentru a opri contrabanda la graniţă, aceasta fiind o sursă cheie de combusstibil pentru regiunile nordice ale Coreei de Nord.

Mai mulţi rezidenţi, obişnuiţi cu restricţiile şi intedicţiile , şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu riscul de a reduce exportul de combustibili către Coreea de Nord, pe fondul resurselor deja reduse de combustibili de care dispune statul.

„Dacă Statele Unite ar declara că plănuiesc să bombardeze Phenianul, Coreei de Nord nu i-ar păsa. Dar dacă anunţă China că iau în considerare să reducă exportul de petrol către Coreea de Nord din cauza testelor nucleare, Coreea de Nord îşi iese din minţi”, spune Kang Mi-jin, dezertor nord coreean din Seoul.

Reuters anunţa la sfârşitul lunii iunie că China Naţional Petroleum Corp (CNPC), companie deţinută de către stat, a suspendat vânzările de benzină şi combustibili către Coreea de Nord din cauza îngrijorării că aceştia nu ar putea să plătească. Datele referitoare la clienţi al CNPC arată o scădere cu 97% a exporturilor către Coreea de Nord faţă de anul trecut.

Preţurile la petrol şi motorină au crescut în Coreea de Nord, dublându-se faţă de anul trecut. În septembrie, petrolul ajungea la 1.73 de dolari per litru, comparativ cu decembrie anul trecut când preţul era de 0.97 per litru, potrivit datelor oferite de Kang Mi.

sursa: Ziarul Financiar

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md