19:27:35 21.07.2024
Stiri

Contorizarea inteligentă, implementată la scară largă în R. Moldova: Consumul și parametrii de calitate ai energiei, măsurați de la distanță, iar furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat

Actualitate 24.06.2024 17:15 Vizualizări1527 Autor: Ziarul National
Contorizarea inteligentă, implementată la scară largă în R. Moldova: Consumul și parametrii de calitate ai energiei, măsurați de la distanță, iar furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat


Autoritățile centrale sunt decise să extindă contorizarea inteligentă la nivelul întregii republici, pentru a moderniza, eficientiza și a asigura o tranziție durabilă către un sistem energetic mai sigur în R. Moldova.

Un prim pas în digitalizarea sectorului energetic, care face parte din cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE, este instalarea contoarelor inteligente în gospodării.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte, parametrii de calitate a energiei și vor transmite datele automat, securizat și fără erori către furnizorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor distribuitoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat, iar distribuitorul va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de răspuns în caz de incidente.

CITIȚI și Proiect-pilot // Tarife diferențiate la energia electrică pentru consumatorii din R. Moldova care au contoare inteligente: Aparatele electrocasnice, utilizate în orele când energia este mai ieftină

„Uniunea Europeană vrea o digitalizare imperativă. Noi investim în resurse regenerabile, dar nu avem imagine clară care este consumul real a energiei. Urmează să desfășurăm o campanie amplă de informarea a oamenilor despre contoarele inteligente, pentru a le explica rolul și beneficiile acestora”, a declarat astăzi secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, în cadrul unei ședințe cu participarea reprezentanților mai multor companii în domeniul energetic, precum FEE-NORD, RED-NORD, PREMIER ENERGY și Centrul Național pentru Energie Durabilă.

Participanții la ședință au discutat despre beneficiile digitalizării energetice, impactul acestuia asupra mediului, dar și despre securitatea cibernetică în domeniul energiei.

Ministerul Energiei transmite că participanții la ședință au reiterat angajamentul pentru implementarea contorizării inteligente.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md