15:52:21 25.07.2024
Stiri

Proiect-pilot // Tarife diferențiate la energia electrică pentru consumatorii din R. Moldova care au contoare inteligente: Aparatele electrocasnice, utilizate în orele când energia este mai ieftină

Actualitate 18.06.2024 17:10 Vizualizări2525 Autor: Ziarul National
Proiect-pilot // Tarife diferențiate la energia electrică pentru consumatorii din R. Moldova care au contoare inteligente: Aparatele electrocasnice, utilizate în orele când energia este mai ieftină


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat marți, 18 iunie, coeficienții pentru tarifele diferențiate la energia electrică ce vor fi aplicați consumatorilor finali în cadrul unui proiect-pilot implementat de Ministerul Energiei în parteneriat cu UNDP Moldova și Guvernul Italiei.

Este vorba de instalarea contoarelor inteligente pentru un număr redus de consumatori de energie electrică, acțiune ce face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei.

Potrivit Ministerului Energiei, consumatorii finali vor fi selectați de distribuitorii de energie în baza unui eşantion format după principii demografice şi geografice. După o perioadă de testare, tarifele diferențiate vor putea fi extinse la nivelul întregii republici. Lucrăm în continuare la adaptarea cadrului normativ în acest sens și setarea infrastructurii necesare.

CITIȚI și Contoare inteligente, instalate în mai multe localități din R. Moldova: „Rețelele inteligente vor permite o mai bună gestionare a consumului de energie electrică”

„Astfel, consumatorii vor plăti jumătate din prețul obișnuit pentru un kW/h între orele 00 și 06.00, prețul standard pentru consumul în perioada 11.00 – 16.00 și un preț majorat cu coeficientul 1,2 între orele 16.00 – 24.00. Pentru început schema viitoarelor tarife va fi aplicată doar participanților la proiectul-pilot, iar scopul este de a observa comportamentul lor, obișnuințele de consum, dacă tariful de noapte va ajuta la reducerea vârfurilor de consum și pentru a stabiliza sistemul electroenergetic. Îndeosebi în lunile de iarnă există necesități stringente de a reduce aceste vârfuri de consum de energie”, explică Ministerul Energiei.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele.

Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md