17:37:07 24.06.2019
 
Stiri

Concluziile Summitului Iniţiativa celor Trei Mări. Iohannis: „Evenimentul a fost EXCELENT”. Înțelegerile la care au ajuns cele 12 state

Știri 18.09.2018 15:45 Vizualizări648 Autor: Ziarul National
Concluziile Summitului Iniţiativa celor Trei Mări. Iohannis: „Evenimentul a fost EXCELENT”. Înțelegerile la care au ajuns cele 12 state Mediafax

Preşedinţii şi reprezentanţii celor 12 state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) au hotărât marţi care sunt obiectivele iniţiativei, principalele fiind dezvoltarea economiei, întărirea coeziunii UE şi îmbogăţirea legăturilor trasatlantice.

„Preşedinţii şi reprezentanţii acestora la nivel înalt din cele 12 state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) – Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonia, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia - reunindu-se la Bucureşti, pe 17-18 septembrie 2018, cu ocazia celui de-a treilea Summit al I3M, găzduit de România: Fiind de acord că I3M răspunde interesului comun al ţărilor din regiunea I3M de a acţiona într-o manieră coordonată, pentru a pune în valoare potenţialul economic al acestora şi pentru a facilita o dezvoltare mai rapidă, cu scopul de a creşte convergenţa economică în Uniunea Europeană; confirmând că pilonii fundamentali şi obiectivele Iniţiativei sunt tripartite – creşterea puternică a dezvoltării economice, întărirea coeziunii Uniunii Europene şi îmbogăţirea legăturilor transatlantice”, se arată în comunicatul de presă cu declaraţia comună a celor 12 state membre ale iniţiativei „I3M”.

De asemenea, cele 12 state membre ale Iniţiativei Celor trei Mări, au stabilit marţi şi care sunt rezultatele Summit-urilor anterioare de la Dubrovnik, din 2016, şi Varşovia, din 2017, precizând că domeniile cheie vizează transportul, energia şi digitalizarea.

„Salută lista scurtă de proiecte prioritare de interconectare a I3M în cele trei domenii cheie – transport, energie, digital, al cărei obiectiv este de a canaliza susţinerea politică pentru aceste proiecte, şi încurajează Guvernele, companiile şi instituţiile financiare interesate să lucreze împreună pentru implementarea rapidă şi eficientă a acestora. Invită toţi actorii interesaţi să coopereze pentru a atrage mijloacele financiare necesare pentru proiectele I3M, inclusiv identificarea tuturor fondurilor UE, precum şi a altor fonduri posibile, pentru implementarea acestora”, se arată în declaraţia de presă comună a celor 12 state.

Un alt rezultat al Iniţiativei I3M vizează prima ediţie a Forumului de Afaceri al I3M, din 2017, care a adunat peste 600 de oficiali din statele participante, dar şi din UE şi SUA.

„Salută organizarea, cu ocazia Summit-ului Bucureşti, a primei ediţii a Forumului de Afaceri al I3M, aşa cum s-a decis prin Declaraţia Comună de la Varşovia din 2017, care a adunat peste 600 de oficiali şi de reprezentanţi de afaceri din statele participante, din alte state membre UE, din SUA, din state non-UE din regiunea extinsă a Europei de Sud-Est, şi încurajează ca Forumul de Afaceri al I3M să devină un eveniment regulat, preferabil anual; salută crearea Reţelei I3M de Camere de Comerţ cu ocazia primei ediţii a Forumului de Afaceri al I3M, prin intermediul Declaraţiei Comune pentru crearea Reţelei de Camere de Comerţ I3M, semnată de Camerele de Comerţ care intenţionează să participe în cadrul reţelei, cu obiectivul de a susţine activităţile viitoare ale Forumului de Afaceri al I3M şi de a facilita contactele dintre comunităţile de afaceri în regiune”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, o altă realizare a celor 12 state membre I3M, conform declaraţiei comune a acestora, vizează semnarea unei scrisoare de intenţie cu privire la înfiinţarea Fondului de Investiţii al celor Trei Mări de către instituţiile financiare relevante.

„Recunosc semnarea, cu ocazia Forumului de Afaceri I3M, a Scrisorii de Intenţie cu privire la înfiinţarea Fondului de Investiţii al celor Trei Mări de către instituţiile financiare relevante care intenţionează să participe la Fond. Odată creat, el va avea ca scop facilitarea, susţinerea şi finanţarea proiectelor prioritare de interconectare salutate de către Summit, precum şi a altor proiecte viitoare ale I3M; Au căzut de acord asupra nevoii de a monitoriza, stimula şi susţine implementarea proiectelor prioritare de interconectare şi, pentru îndeplinirea acestui scop, încurajează o implicare mai activă a sectorului privat; Salută lansarea unui website dedicat I3M (www.three-seas.eu), administrarea domeniului urmând a fi preluată de gazdele fiecăruia dintre Summit-urile viitoare”, se arată în declaraţia comună, citată de Mediafax.

Marţi a avut loc Sesiunea Plenară a Summitului, moderată de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ţinut un discurs la finalul Sumitului Iniţiativa celor Trei Mări de la Cotroceni. Au mai vorbit preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, că Summitul Iniţiativei celor Trei Mări a fost „excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă”.

„Asumarea de către România a organizării (Summitului Iniţiativei celor Trei Mări - n.r.) a avut ca argument principal potenţialul de a se adresa nevoii reale a celor 12 state participante de dezvoltare economică şi interconectare regională. ”, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki şi Secretarul pentru Energie al SUA, Rich Perry.

Şeful statului a adăugat că reuniunea a avut „rezultate palpabile”.

„A fost o reuniune de succes, cu rezultate palpabile. Mă bucur că am reuşit să avem un Summit excelent în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă, în beneficiul României, al cetăţenilor şi a dezvoltării economice”, a precizat şeful statului.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2019 09:24 Nicolae Negru Metanarativul despre viței și vaci, m...

21.06.2019 19:00 Ziarul National Victor Chirilă // Dodon și dezoligarh...

21.06.2019 09:12 Nicolae Negru Nașa Rusia

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md