01:08:48 21.04.2024
Stiri

Competența ANI, pusă la ÎNDOIALĂ de către Maia Sandu, după ce instituția a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interesele de către președinta Curții Constituționale: „Această constatare este ILEGALĂ”

Actualitate 03.01.2022 12:24 Vizualizări2122 Autor: Ziarul National
Competența ANI, pusă la ÎNDOIALĂ de către Maia Sandu, după ce instituția a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interesele de către președinta Curții Constituționale: „Această constatare este ILEGALĂ”


Constatarea Autorității Naționale pentru Integritate (ANI) în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, emisă în ultima zi a anului 2021, ar fi ilegală, consideră președinta Maia Sandu. În opinia șefei statului, Domnica Manole nu ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese la mijlocul anului 2021.

Citește și: Control la ANI în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, la solicitarea socialiștilor

„Din câte înțeleg eu, dar nu sunt specialist, această constatare a ANI este una ilegală și sper ca juriștii, oamenii cu experiență și cunoștințe în domeniu, să ofere explicații la acest subiect. Eu cred că noi aici trebuie să discutăm despre încrederea noastră în deciziile ANI și am vorbit despre asta de mai multe ori. Despre modul în care această autoritate a funcționat de la momentul creării până acum”, a declarat astăzi Maia Sandu, cu referire la cazul Domnicăi Manole.

Citește și: „Operațiunea Lupașcu” de la Curtea Constituțională, în vizorul procurorilor: Proces penal pentru UZURPARE a PUTERII în stat

Menționăm că ANI a constatat, la finele anului trecut, încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, deoarece dânsa a examinat și s-a pronunțat pe marginea a două sesizări depuse la Curte, care se refereau la statutul ei în cadrul instituției.

Mai exact, ANI a examinat dacă președintele CC a avut dreptul să participe la luarea deciziilor prin care au fost declarate neconstituționale hotărârile Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupaşcu în locul acesteia de către guvernarea PSRM-Șor.

CITIȚI și VIDEO // Curtea Constituțională a ANULAT deciziile aprobate de majoritatea PSRM-Șor cu privire la revocarea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu judecător la Înalta Curte

ANI menționează că Domnica Manole a participat în completul judecătoresc, deși era direct vizată. În opinia ANI, președinta CC trebuia să se abțină și să declare Autorității conflictul de interese.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md