03:16:07 08.11.2024
Stiri

Dodon este dispus să ÎNCALCE Constituția, deoarece sunt șanse minime ca să fie DEMIS. Șeful statului NU are de gând să desemneze un PREMIER propus de opoziție, chiar dacă va fi o majoritate parlamentară formalizată: „E nevoie de 836 de mii de voturi”

Actualitate 10.08.2020 12:19 Vizualizări1516 Autor: Ziarul National
Dodon este dispus să ÎNCALCE Constituția, deoarece sunt șanse minime ca să fie DEMIS. Șeful statului NU are de gând să desemneze un PREMIER propus de opoziție, chiar dacă va fi o majoritate parlamentară formalizată: „E nevoie de 836 de mii de voturi”


Președintele Igor Dodon se declară satisfăcut de hotărârea Curții Constituționale de săptămâna trecută, însă o consideră întârziată. Cel mai important, în opinia șefului statului, este că președintele R. Moldova nu va mai putea fi suspendat pentru cinci minute, așa cum i s-a întâmplat între anii 2017-2018.

„Salut decizia CC. O consider întârziată, dar necesară. Președintele nu poate fi suspendat pentru cinci minute, așa cum se întâmpla pe timpul lui Plahotniuc. Ce s-a întâmplat în anii 2017-2018 a fost un lucru ilegal. CC, prin decizia sa, a pus punct în privința acestui subiect. Al doilea lucru important vizează înaintarea candidaturii prim-ministrului. Curtea a spus un lucru foarte important – majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care președintele ar trebui să o accepte. Ce înseamnă majoritate formalizată? Conform legislației în vigoare, majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului. Nu semnăturile a 51 de deputați puse pe nu știu unde, în cabinetul cuiva. Cred că în acest Parlament o astfel de majoritate formalizată, fără participarea noastră, practic este imposibilă”, a precizat astăzi Dodon.

Citește și: VIDEO // O nouă LOVITURĂ pentru Igor Dodon. Președintele R. Moldova poate fi DEMIS din funcție, dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de premier propus de MAJORITATEA parlamentară

De asemenea, Igor Dodon nu-și face griji că ar putea fi demis, în cazul în care nu va desemna candidatul propus de o majoritate parlamentară.

„Curtea Constituțională a mai specificat că, în cazul în care președintele nu acceptă candidatura propusă de majoritatea formalizată, atunci se începe procedura constituțională de suspendare. Asta înseamnă că 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui. În acest Parlament nu există nicio șansă. Dar dacă se întâmplă acest lucru, atunci peste 30 de zile trebuie să aibă loc un referendum. Pentru demisia președintelui trebuie să voteze cu un om mai mult față de numărul de voturi acumulate la alegeri. Adică 836 de mii de voturi, ceea ce este, de asemenea, imposibil în această situație”, a conchis Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.11.2024 15:34 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Trump revine la...

04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md