Dodon este dispus să ÎNCALCE Constituția, deoarece sunt șanse minime ca să fie DEMIS. Șeful statului NU are de gând să desemneze un PREMIER propus de opoziție, chiar dacă va fi o majoritate parlamentară formalizată: „E nevoie de 836 de mii de voturi”
Președintele Igor Dodon se declară satisfăcut de hotărârea Curții Constituționale de săptămâna trecută, însă o consideră întârziată. Cel mai important, în opinia șefului statului, este că președintele R. Moldova nu va mai putea fi suspendat pentru cinci minute, așa cum i s-a întâmplat între anii 2017-2018.
„Salut decizia CC. O consider întârziată, dar necesară. Președintele nu poate fi suspendat pentru cinci minute, așa cum se întâmpla pe timpul lui Plahotniuc. Ce s-a întâmplat în anii 2017-2018 a fost un lucru ilegal. CC, prin decizia sa, a pus punct în privința acestui subiect. Al doilea lucru important vizează înaintarea candidaturii prim-ministrului. Curtea a spus un lucru foarte important – majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care președintele ar trebui să o accepte. Ce înseamnă majoritate formalizată? Conform legislației în vigoare, majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului. Nu semnăturile a 51 de deputați puse pe nu știu unde, în cabinetul cuiva. Cred că în acest Parlament o astfel de majoritate formalizată, fără participarea noastră, practic este imposibilă”, a precizat astăzi Dodon.
De asemenea, Igor Dodon nu-și face griji că ar putea fi demis, în cazul în care nu va desemna candidatul propus de o majoritate parlamentară.
„Curtea Constituțională a mai specificat că, în cazul în care președintele nu acceptă candidatura propusă de majoritatea formalizată, atunci se începe procedura constituțională de suspendare. Asta înseamnă că 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui. În acest Parlament nu există nicio șansă. Dar dacă se întâmplă acest lucru, atunci peste 30 de zile trebuie să aibă loc un referendum. Pentru demisia președintelui trebuie să voteze cu un om mai mult față de numărul de voturi acumulate la alegeri. Adică 836 de mii de voturi, ceea ce este, de asemenea, imposibil în această situație”, a conchis Igor Dodon.
Zeci de școli din R. Moldova, renovate energetic cu sprijinul Băncii Mondiale: Investiții de aproape 55 de milioane de dolari
Declarația liderilor din România, Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie și ai UE, după întâlnirea cu Maia Sandu: „Mai mulți prieteni ai R. Moldova s-au reunit la aceeași masă pentru a discuta despre pacea și stabilitatea statului nostru”
PSRM și Dodon vor să EXCLUDĂ diaspora din procesul decizional din R. Moldova? „Votul în afara republicii e o problema care va fi analizată minuțios și noi, socialiștii, vom veni cu propuneri în timpul apropiat”