03:08:12 25.07.2024
Stiri

„Operațiunea Lupașcu” de la Curtea Constituțională, în vizorul procurorilor: Proces penal pentru UZURPARE a PUTERII în stat

Actualitate 25.10.2021 13:59 Vizualizări2116 Autor: Ziarul National
„Operațiunea Lupașcu” de la Curtea Constituțională, în vizorul procurorilor: Proces penal pentru UZURPARE a PUTERII în stat


Încercarea socialiștilor, a deputaților Partidului „ȘOR” și a transfugilor democrați din Parlamentul trecut de a o revoca din funcție pe președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, și a-l numi în locul acesteia pe Boris Lupașcu, a ajuns pe masa procurorilor.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni că a înregistrat procesul penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exercițiul funcției.

„Procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Procesul penal a fost pornit în baza sesizării anterioare a deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, respinsă inițial pe timpul lui Alexandr Stoianoglo, la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

CITIȚI și VIDEO // Curtea Constituțională a ANULAT deciziile aprobate de majoritatea PSRM-Șor cu privire la revocarea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu judecător la Înalta Curte

Amintim că „rocada” de la Curtea Constituțională s-a produs în timp ce Înalta Curtea urma să decidă în privința dizolvării fostului Legislativ dominat de socialiști, după eșuarea învestirii unui nou Guvern.

Parlamentul a aprobat o Hotărâre privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în calitate de membru al Curții Constituționale, neatingându-se de fostul deputat socialist Vladimi Țurcan, numit la Înalta Curte prin aceeași decizie.

În aceeași ședință de Parlament, Boris Lupașcu a fost trimis la Curtea Constituțională în locul Domnicăi Manole, însă acesta a renunțat la scurt timp la funcție.

Lupașcu a fost surprins în acele zile „la o cafea” cu adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, reținut acum pentru îmbogățire ilicită și suspendat din funcție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md