16:28:59 02.12.2024
Stiri

VIDEO // Curtea Constituțională a ANULAT deciziile aprobate de majoritatea PSRM-Șor cu privire la revocarea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu judecător la Înalta Curte

Actualitate 27.04.2021 10:48 Vizualizări2249 Autor: Ziarul National
VIDEO // Curtea Constituțională a ANULAT deciziile aprobate de majoritatea PSRM-Șor cu privire la revocarea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu judecător la Înalta Curte

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale cele două decizii aprobate vinerea trecută de către socialiști, deputații Partidului „ȘOR” și transfugii democrați cu privire la revocarea din funcție a președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, și numirea în locul acesteia a lui Boris Lupașcu

UPDATE 14.51 // Din decizia Curții Constituționale: „În jurisprudența sa, Curtea a reținut că exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curții Constituționale, atât înainte de adoptarea hotărârii, cât și ca un act de răzbunare pentru soluțiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorității Curții și a supremației Constituției (HCC nr. 18 din 2 iunie 2014, § 101; HCC nr. 9 din 26 martie 2020, § 30).

Din aceste considerente, judecătorii Curții Constituționale trebuie protejați de orice influență politică, datorită funcției lor, care este expusă în mod deosebit criticilor și presiunilor din partea altor puteri ale statului. Prin urmare, judecătorii Curții Constituționale au nevoie de garanții puternice pentru independența lor (a se vedea Opinia amicus curiae a Comisiei de la Veneția nr. 967/2019 cu privire la răspunderea penală a judecătorilor Curții Constituționale, adoptată la cea de-a 121-a sesiune plenară a sa, pe 6-7 decembrie 2019, CDL-AD(2019)028, § 28) [HCC nr. 9 din 26 martie 2020, § 31].

Curtea a precizat că una din garanțiile independenței este inamovibilitatea mandatului de judecător al Curții Constituționale. Articolul 137 din Constituție, „Independența”, stabilește că judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili și independenți și se supun numai Constituției. Inamovibilitatea presupune imposibilitatea destituirii, a revocării sau a înlocuirii.

În același timp, nu există şi nici nu poate exista posibilitatea revocării judecătorilor Curții Constituţionale de către autoritățile care i-au numit, judecătorii fiind inamovibili, ceea ce constituie o garanție a independenţei acestora în exercitarea mandatului. Acest principiu îi protejează pe judecători în primul rând de influențe externe la îndeplinirea atribuțiilor jurisdicționale. Ideea fundamentală constă în faptul că judecătorii constituționali, în exercitarea atribuțiilor, nu sunt angajații autorităților care i-a numit. Din momentul depunerii jurământului, judecătorii sunt independenți, inamovibili şi se supun numai Constituției (HCC nr. 6 din 16 mai 2013, §§ 51 și 52). Inamovibilitatea pune judecătorii la adăpost de orice revocare și transferare impuse, în afara unor greșeli foarte grave și conform procedurii jurisdicționale (HCC nr. 18 din 2 iunie 2014, § 52)”.





UPDATE 10.48 //
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale cele două decizii aprobate vinerea trecută de către socialiști, deputații Partidului „ȘOR” și transfugii democrați cu privire la revocarea din funcție a președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, și numirea în locul acesteia a lui Boris Lupașcu.

„Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, a citit verdictul președința Curții Constituționale, Domnica Manole.





UPDATE 10.18 //
Magistrații Curții Constituționale s-au retras în deliberări și vor anunța verdictul privind constituționalitatea deciziilor adoptate pe 23 aprilie curent peste jumătate de oră.





UPDATE 10.09 // Magistrata Liuba Șova a remarcat faptul că în curând se împlinesc doi ani de la adoptarea Hotărârii Parlamentului anulată „parțial” vinerea trecută de către Parlament și l-a întrebat pe Lilian Enciu, reprezentantul Parlamentului, care a fost raționamentul ce a stat la baza acestei decizii și „de ce acum”?

„Nefiind autor, nu aș putea să evaluez motivația politico-juridică a Hotărârii. Parlamentul a înlăturat, cu întârziere, niște vicii admise la alegerea candidaturii în 2019”, a răspuns Enciu.





UPDATE 9.51 // Magistratul Serghei Țurcan a amintit că, în decizia Parlamentului prin care Domnica Manole a fost revocată din funcție, se arată că decizia poate fi atacată în intanța de judecată „cu cerere prealabilă trimisă Parlamentului”. Judecătorul a vrut să afle de la Litvinenco ce instanțe pot examina solicitări de genul celor înregistrate de către deputați la Curtea Constituțională.

Deputatul PAS a făcut referire la practica altor state, inclusiv a României, potrivit căreia deciziile Parlamentului care vizează instituții de rang constituțional sunt examinate în instanțe de contencios constituțional.





UPDATE 9.44 // Deputatul Partidului Acțiune și Solidtaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a declarat în cadrul ședinței Curții Constituționale că deciziile adoptate vinerea trecută de majoritatea PSRM-ȘOR reprezintă „un act de răzbunare” la adresa magistraților Înaltei Curți care au constatat, pe 15 aprilie curent, circumstanțele de dizolvare a Parlamentului.

Litvinenco a amintit că socialiștii au „vociferat public” de mai multe ori că nu recunosc această decizie a Curții Constituționale și că nu o vor respecta, deși hotărârile Înaltei Curți sunt definitive.

Totodată, Curtea Constituțională este independentă în fața oricărei instituții și se supune doar Constituției, iar judecătorii constituționali sunt inamovibili.

Prin urmare, deputatul PAS a solicitat declararea neconstituționalității celor două decizii prin care judecătoarea Domnica Manole a fost revocată din funcție, iar Boris Lupașcu a fost numit în locul acesteia.






UPDATE 9.33 // Lilian Enciu, reprezentantul Parlamentului la ședința de astăzi a Înaltei Curți, a cerut recuzarea magistratei Domnica Manole de la examinarea acestor sesizări, întrucât este vizată în deciziile supuse drezbaterilor.

După deliberări, magistrații Curții Constituționale, cu excepția Domnicăi Manole, au respins solicitarea lui Enciu.





Curtea Constituțională dezbate astăzi sesizările deputaților Sergiu Litvinenco, Virgiliu Pîslariuc și Dinu Plîngău privind controlul constituționalității celor două decizii aprobate vinerea trecută de către socialiști, deputații Partidului „ȘOR” și transfugi democrați cu privire la revocarea din funcție a președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, și numirea în locul acesteia a lui Boris Lupașcu.

Este vorba despre Hotărârea Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și Hotărârea Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Între timp, Boris Lupașcu, cel care depunea și jurământul de accedere în funcție vineri, imediat după decizia Parlamentului, a renunțat la „funcție”, iar zeci de oameni scandează acum în fața Curții Constituționale în cadrul unui protest pe care l-au numit „în apărarea independenței” acestei instituții.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md