12:47:53 21.07.2024
Stiri

„Companie foarte serioasă”, dar denumirea, PREȚUL și cantitățile de gaze cumpărate de R. Moldova – SECRETE. „Energocom” a anunțat noi achiziții de gaze, care vor contribui la MICȘORAREA tarifelor în toamnă

Actualitate 09.06.2023 11:37 Vizualizări1779 Autor: Ziarul National
„Companie foarte serioasă”, dar denumirea, PREȚUL și cantitățile de gaze cumpărate de R. Moldova – SECRETE. „Energocom” a anunțat noi achiziții de gaze, care vor contribui la MICȘORAREA tarifelor în toamnă


S.A. „Energocom” a finalizat astăzi una dintre primele licitații de procurare a gazelor naturale din acest an, care va permite R. Moldova să se pregătească din vară de sezonul rece 2023/ 2024. Conducerea întreprinderii a anunțat că a contractat două companii de la care sunt și vor fi cumpărate gaze naturale, însă a precizat că nu poate divulga prețul de achiziție și nici cantitățile. Mai mult, în cazul unei firme contractate nu poate fi dezvăluită nici denumirea, deși directorul directorul S.A. „Energocom”, Victor Bânzari, a dat asigurări astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că e o „companie foarte serioasă”.

„Am finalizat una dintre primele licitații din acest an de achiziție a gazelor naturale, pentru a asigura consumul din această vară. Avem finalizarea acestui proces. Consiliul de administrare al „Energocom” ne-a permis astăzi, în cadrul unei ședințe, să facem și pe viitor achiziții, pentru a ne pregăti de sezonul rece. Până în acest moment, am contractat două companii și pot divulga doar câteva informații despre acestea. Companiile ne-au comunicat ce putem divulga și ce nu. Este o practică firească în acest domeniu. Una dintre companii este „DEPA COMMERCIAL” din Grecia. Printre fondatori este și statul elen. O altă companie, care a venit cu o ofertă foarte bună, nu dorește să divulgăm denumirea, cantitatea și prețul. Pot doar să vă spun că e o companie destul de serioasă în domeniu, are o experiență vastă și a oferit un preț foarte aproape de așteptările noastre”, a declarat Bânzari.

În același context, directorul „Energocom” susține că prețurile din această vară sunt legate de bursă, plus un coeficient mic pentru transportarea gazelor până la hotarul R. Moldova.

„Aceste cantități cumpărate vor fi utilizate pentru consumul nostru curent. O cantitate mică va fi depozitată în Ucraina. Nu putem divulga alte detalii, pentru că avem semnate niște contracte cu aceste companii. Nu avem permisiunea să divulgăm alte date din motive financiare și tehnice. Asta ar perturba relațiile noastre cu aceste companii”, a punctat Bânzari.

Oficialul nu a putut spune nici pentru ce perioadă sunt semnate aceste contracte, dar a dat asigurări că prețul de achiziție va permite micșorarea tarifelor în toamna curentă.

„Pe ce perioadă? Iarăși nu pot să vă spun, dar atât timp cât avem posibilitatea de a diversifica aceste rute de aprovizionare și avem un preț de referință TTF din Olanda (bursa din Amsterdam)… Acest lucru dezvoltă o premisă ca în toamnă prețul pentru consumatorii finali să fie examinat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și, în consecință, tarifele să fie micșorate”, a spus aceeași sursă.

Totodată, reprezentantul „Energocom” a menționat că declarațiile făcute în presă de Renato Usatîi, potrivit cărora achizițiile din în luna mai au fost făcute la un preț foarte mare, nu corespund adevărului.

„Ultima achiziție a fost făcută pe 19 ianuarie 2023. Avem un instrument numit „bloomberg”, care face niște prognoze de prețuri. Am știut foarte bine când vor fi prețurile mai joase, ca să putem face achiziții pentru a avea un preț destul de decent pentru consumatorii finali. Ceea ce se flutură prin studiouri sunt niște declarații vamale, care indică faptul de unde a fost importat gazul în R. Moldova. Acest gaz a fost cumpărat anterior și depozitat în Ucraina”, a punctat Bânzari.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md