05:21:16 03.03.2024
Stiri

Vicepremierul Spînu, DETALII despre prețul pe care îl vom plăti de la 1 octombrie rușilor de la „Gazprom”: „Suntem un stat mic, dar merităm RESPECTUL țărilor lumii. Este important să REZISTĂM și să acționăm ca o republică unită”

Actualitate 29.09.2022 16:19 Vizualizări4513 Autor: Vitalie Hadei
Vicepremierul Spînu, DETALII despre prețul pe care îl vom plăti de la 1 octombrie rușilor de la „Gazprom”: „Suntem un stat mic, dar merităm RESPECTUL țărilor lumii. Este important să REZISTĂM și să acționăm ca o republică unită”


R. Moldova ar urma să plătească 1 050 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze de la 1 octombrie, atunci când ar trebui să fie aplicată o nouă formulă de calcul pentru costul gazelor naturale, a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu.

„Asta înseamnă că R. Moldova ar urma să plătească în jur de 1 050 de dolari pentru 1 000 de metri cubi de gaze. În prezent, plătim în jur de 1 880 de dolari. Adică vom avea un preț mai bun. Ne așteptăm ca „Gazprom” să respecte contractul semnat cu „Moldovagaz”. Având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că „Gazprom” nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri”, a comunicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Oficialul a reiterat măsurile care urmează să fie întreprinse de autorități, în cazul în care rușii vor sista livrările de gaze.

„Ce facem? Cumpărăm păcură pentru „Termoelectrica”; creștem stocurile de gaz; întreprindem măsuri pentru reducerea consumului; întreprindem și alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern”, a punctat Spînu.

De asemenea, ministrul a subliniat că „Energocom” se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață, în scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova în situație de urgență. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale.

Potrivit documentului, S.A. „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. În același timp, S.A. „Energocom” va crea în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate. Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita S.A. „Energocom” contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează a fi stocate este de 22,8 milioane de metri cubi de gaze.

„R. Moldova este o țară mică, însă merită respectul țărilor lumii, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Interesul nostru primordial este ca cetățenii R. Moldova să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită. De aceea, vom continua să avem grijă de cetățenii noștri și de viitorul țării noastre”, a conchis Andrei Spînu.

Amintim că, în conformitate cu dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, S.A. „Energocom” a achiziționat până acum gaze naturale în volum de 39,5 milioane de metri cubi și le-a stocat în România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md