17:14:54 25.07.2024
Stiri

Slusari: „Trompetele” lui Șor, Plahotniuc și Platon, noi MINCIUNI despre „gazul ieftin” de la „Gazprom”. Cifrele REALE ce denotă că rușii au vândut gazul, fără intermediari, la un preț mai MARE decât cel procurat de „Energocom”

Actualitate 29.04.2024 17:10 Vizualizări1677 Autor: Vitalie Hadei
Slusari: „Trompetele” lui Șor, Plahotniuc și Platon, noi MINCIUNI despre „gazul ieftin” de la „Gazprom”. Cifrele REALE ce denotă că rușii au vândut gazul, fără intermediari, la un preț mai MARE decât cel procurat de „Energocom”


Reprezentanții „coloanei a cincea” rusești din R. Moldova, care sunt „coordonați de oligarhii fugari, dar și de statul agresor Federația Rusă”, încearcă să promoveze un nou narativ în războiul hibrid declanșat împotriva republicii noastre – gazul procurat de la „Gazprom”, fără intermediari, ar fi mult mai ieftin decât metanul achiziționat de pe piață de către compania de stat „Energocom”, susține membrul Consiliului de administrație al „Energocom”, Alexandr Slusari. Acesta a făcut publice prețurile propuse în 2023 de către „Gazprom”, demonstrând că acestea sunt mult mai mari decât cele ale „Energocom”.

„Diferite motoare ale lui Șor, Plahotniuc și Platon încearcă, cu orice preț, să bage în capetele cetățenilor noștri un singur narativ - cel mai ieftin gaz era, este și va fi de la „Gazprom”, iar „Energocom” cumpără metan rusesc de la intermediari, deci este mai scump. Doar că propaganda pro-„Gazprom” lucrează primitiv, fără statistică, cu aprobarea tacită a celor de la „Moldovagaz”, care știe că e vorba de minciuni”, a subliniat Slusari.

Acesta a publicat prețurile propuse de „Gazprom” în 2023:

*Ianuarie - martie: 1 107 dolari per 1 000 m3 (prețul mediu);

*Aprilie: 673 de dolari;

*Mai - 660 de dolari;

*Iunie - 568 de dolari;

*Iulie - 550 de dolari;

*August - 527 de dolari;

*Septembrie - 568 de dolari;

*Octombrie - 796 de dolari;

*Noiembrie - 830 de dolari;

*Decembrie - 831 de dolari.

Potrivit lui Slusari, nu a fost nicio lună în care „Energocom” să fi vândut către „Moldovagaz” gaze la un preț mai mare decât cel propus de „Gazprom”.

„Cine nu mă crede poate să-l întrebe pe șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Mai mult, în octombrie - decembrie 2023, „Energocom” a comercializat gazul la „Moldovagaz”, companie afiliată „Gazprom”, cu 605 dolari pentru 1 000 m3. Cu aproximativ 230 de dolari mai ieftin decât prețul direct de la compania-mamă! Despre care intermediari vorbim aici? Și încă un moment important despre care tac toate trompetele „Gazprom”: „Moldovagaz” nu a avut prețuri bune de la compania-mamă, dar nici volumele necesare. În toamna anului 2022, în prag de iarnă, „Gazprom” a redus unilateral volumele cu circa 60%. De ce toți avocații concernului rus nu vorbesc despre faptul că în perioada rece tot gazul merge în Transnistria? Totodată, „Moldovagaz” nu poate procura direct gaze de pe piețele internaționale și nu doar din cauza sancțiunilor. „Moldovagaz” nu are resurse necesare pentru a plăti metanul în momentul procurării. R. Moldova a plătit un preț enorm pentru a căpăta această independență energetică. Nu ne putem întoarce acum către „Gazprom”, așa cum își dorește coloana a cincea coordonată și finanțată de oligarhii fugari și de către un stat agresor”, a conchis reprezentantul Consiliului de administrație de la „Energocom”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md