08:22:53 02.10.2023
Stiri

Cioclea, VOTAT guvernator al BNM. Cu ce INDEMNIZAȚIE de demisie se va alege Dorin Drăguțanu?

Economie 11.03.2016 18:45 Vizualizări4054 Autor: Ziarul National
Cioclea, VOTAT guvernator al BNM. Cu ce INDEMNIZAȚIE de demisie se va alege Dorin Drăguțanu?


Candidatul propus de președintele Parlamentului la funcția de guvernator al Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a fost votat, în urmă cu câteva minute. Pentru candidatura acestuia și-au dat votul deputații din majoritatea parlamentară, dar și de deputații liberal-democrați, în total 61 de legislatori.

Înainte de a fi votat, Cioclea a răspuns mai multor întrebări adresate de deputați despre criza din sistemul bancar și furtul miliardului.

Cioclea a opinat că guvernatorul BNM a reacționat cu întârziere și atunci când a introdus administrare specială la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, și atunci când a decis lichidarea acestora. Totuși, acesta a precizat că, până nu va analiza datele pe interior, nu poate spune dacă aceste reacții întârziate au fost determinate de lipsă de instrumente, lipsă de experiență, complicitate criminală sau contextul alegerilor parlamentare care urmau să aibă loc.

Cioclea a promis să asigure o stabilitate cât mai mare a leului. „Știu că guvernatorul BNM va fi judecat în funcție de stabilitatea leului. Pentru mine este important să nu plec din cea mai săracă țară din Europa. După cum vedeți, eu nu am probleme cu greutatea. Sper ca și leul să ia în greutate. Vor fi operații de intervenție pentru stabilizarea leului atunci când va fi necesar”, a dat el asigurări.

Cioclea a promis să modernizeze sistemul bancar, după modelul țărilor europene.

Cât privește transparența acționarilor băncilor, candidatul la funcția de guvernator al BNM a menționat că își dorește să fie asigurată o independență cât mai mare managerilor din bănci, astfel încât aceștia să nu depindă într-o mare măsură de acționarii băncilor.

„Într-o țară normală, o bancă nu poate fi un buzunar de cash pentru acționarii săi. Misiunea BNM este să împiedice acest lucru”, a mai spus Cioclea.

Întrebat cum va proceda în situația în care va simți că se fac presiuni politice asupra sa, candidatul a avut un răspuns prompt.

„Într-o discuție cu un guvernator al unei Bănci Centrale, acesta îmi spunea că demisia este banca nucleară a unui guvernator. Totuși, aceasta nu poate fi folosită mereu. Rolul unui guvernator este să se bată. Eu sunt bătăuș. Sper să realizez ceea ce îmi propun. Dacă va fi incompatibilitate de acțiuni și nu voi putea justifica încrederea dvs., voi pleca. Nu mi-e frică de demisie”, a promis Sergiu Cioclea.

Noul guvernator al BNM urmează să intre în funcție din 11 aprilie 2016. Până atunci, Dorin Drăguțanu va continua să conducă Banca Națională.

Potrivit prevederilor legale, după ce va pleca din funcție, acesta va putea beneficia de o indemnizație în valoare de două salarii de guvernator, iar dacă, timp de o lună nu își va găsi un alt loc de muncă, va mai primi încă o indemnizație în valoare de un salariu de guvernator. Astfel, indemnizația oferită acestui se va ridica la aproape 300 de mii de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md