10:47:31 01.06.2020
 
Stiri

Cetățenii care se află peste hotare, dar primesc pensii din R. Moldova, trebuie să prezinte în fiecare an la CNAS certificate care să ateste faptul că sunt în viață: Sute de pensionari riscă să nu mai primească plățile, de la 1 ianuarie

Social 14.01.2020 13:18 Vizualizări4106 Autor: Ziarul National
Cetățenii care se află peste hotare, dar primesc pensii din R. Moldova, trebuie să prezinte în fiecare an la CNAS certificate care să ateste faptul că sunt în viață: Sute de pensionari riscă să nu mai primească plățile, de la 1 ianuarie


Cetățenii care locuiesc în alte state, dar primesc pensii din R. Moldova sunt obligate să prezinte, în fiecare an până la 31 decembrie, la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) certificate care să ateste faptul că sunt în viață.

CNAS anunță că, din 688 de beneficiari de pensii achitate moldovenilor aflați pe moment în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania numai 471 de persoane au prezentat certificate de viaţă până la 31 decembrie 2019.

În caz de neprezentare a certificatului de viaţă, transferul pensiei acordate pentru 217 beneficiari de pensii va fi suspendat de la 1 ianuarie 2020, iar plata pensiei se va relua de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Certificatul de viaţă poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS. Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnatura persoanei responsabile că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md