23:01:00 21.11.2018
 
Stiri

Cercetarea - componentă indispensabilă a învățământului superior medical

Advertising 01.11.2015 14:30 Vizualizări3722 Autor: Galina Munteanu
Cercetarea - componentă indispensabilă a învățământului superior medical

Activitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este una foarte complexă și include neapărat cercetarea științifică, ce conferă prestigiu instituției și renume la nivel național și internațional. USMF „Nicolae Testemițanu” este un centru de cercetare avansată, iar în cei 70 de ani activitatea științifică a devenit o componentă indispensabilă a educației medicale și farmaceutice.

„Cercetările fundamentale aici sunt cele mai apreciate, chiar dacă nu se văd din timp, dar se văd peste zeci sau chiar sute de ani. Este un proces continuu în acest domeniu. Diferența este mare între posibilitățile de studiu pe care le-am făcut eu și studenții din ziua de azi. Bineînțeles, baza rămâne aceeași, este vorba doar de performanță în practică. Acum încercăm să aducem mult mai devreme și mai aproape studentul de pacient prin așa-numita metodă modulară. Loc pentru mai bine desigur că este și pentru asta muncim”, susține șeful Departamentului Didactic al USMF „Nicolae Testemițanu”, Lilian Șaptefrați.

Realizări și perspective

De-a lungul timpului, Universitatea a promovat o politică intensă de integrare a cercetării științifice și inovării în învățământul superior medical și farmaceutic. Un accent deosebit s-a pus pe creșterea numărului de cercetători și a calității produselor științifice, precum și atragerea tinerilor în acest proces, susține profesorul universitar Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică.

„Cercetările științifice au abordat tematici privind problemele de sănătate regionale, explicând diferite fenomene etiopatogenetice și reacții adverse ale organismului uman, aplicând în practica medicală metode noi de diagnostic, tratament și profilaxie a diferitelor boli și procese patologice. În procesul de cercetare sunt pe larg antrenați studenții și rezidenții. Începând cu anul 2005, aceștia desfășoară Congresul Internațional al studenților și tinerilor medici „MedEspera” – eveniment bienal, care obține interesul tot mai multor participanți din străinătate”, susține Gheorghe Rojnoveanu.

Sute de monografii și medaliiPotrivit profesorului universitar, în ultimii 20 de ani, la USMF „Nicolae Testemițanu” au fost elaborate și publicate peste 330 de monografii.

În semn de recunoaștere şi apreciere, savanții din Universitate au obținut peste 300 de medalii de aur, circa 200 de medalii de argint şi 120 de medalii de bronz și peste 380 de diplome de mențiune, iar rezultatele cercetărilor sunt recunoscute pe plan național și internațional. Mai mulți savanți ai Universității au fost decorați cu Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul științei și tehnicii.

În prezent, savanții USMF „Nicolae Testemițanu” sunt încadrați în șase proiecte de cercetare în Programul de Stat, 19 proiecte instituționale, trei proiecte independente pentru tinerii cercetători, zece proiecte internaționale bilaterale, un proiect de cercetare din Programul Cadru 7, finanţat de Comisia Europeană.

Universitatea întreprinde măsuri concrete de a integra rezultatele științifice autohtone din domeniul medicinei și farmaciei în Aria Europeană a Cercetării și în bazele de date internaționale. În acest scop, a fost fondată Revista de Științe ale Sănătății din Moldova, care apare în română și engleză și corespunde tuturor cerințelor internaționale.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.11.2018 09:11 Nicolae Negru Mai ușor cu pianul trădării de patrie...

16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md