18:10:14 24.03.2019
 
Stiri

Ce urmări poate avea în Europa atacul din Siria. EXPERT în securitate: Multe state vor adopta această poziție

Știri 14.04.2018 15:15 Vizualizări1782 Autor: Ziarul National
Ce urmări poate avea în Europa atacul din Siria. EXPERT în securitate: Multe state vor adopta această poziție

Iulian Fota, expert pe probleme de securitate, a vorbit despre mesajul pe care SUA și Occidentul l-au transmis atât Siriei, cât și Rusiei prin atacul țintit asupra laboratoarelor și depozitelor de arme chimice de lângă Damasc.

Expertul susține că această acțiune a celor trei state va implica inevitabil și restul Uniunii Europene, chiar dacă nu toate statele vor participa activ la eventuale măsuri militare ulterioare. „Italia, țara care are relații bune cu Rusia, a anunțat că sprijină logistic operațiunile militare ale celor trei state. Multe state europene vor adopta această poziție. Aici interesul e comun”, spune Iulian Fota.

La ce răspuns ar trebui să ne așteptăm?

Iulian Fota, expert pe probleme de securitate: „E întrebarea de un milion de puncte: ce vor face Rusia și Iranul. În funcție de reacția lor, vom ști dacă în continuare suntem într-o relație de pace sau brusc am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri.

Situația este extrem de delicată, de complicată. Suntem într-un punct de referință al relațiilor internaționale din ultimii ani. În relațiile internaționale, scenariul cel mai delicat e cel al folosirii de forțe militare. Sunt consecințe multiple pe plan politic, economic și umanitar. E clar că aceste operațiuni militare internaționale vor avea consecințe. Unele le putem bănui de pe acum. Alte consecințe, de ordin politic, strategic le vom ști mai bine în funcție de reacția Rusiei. Este un avertisment pentru Rusia, dar e un atac doar la adresa Siriei.

Apar doar obiective legate de programul chimic al Siriei. N-am văzut informații care să arate că s-ar fi lovit aeroporturi sau baze militare siriene. Asta îmi spune că americanii au vrut un atac mai amplu decât acum un an, dar limitat și au vrut să dea un mesaj strategic doar Siriei. Rusiei i s-a dat un mesaj politic clar.

Aliații sunt foarte iritați de tot ce a făcut Rusia în relațiile internaționale în ultimii ani. Această bucată importantă din Occident pune piciorul în prag în relațiile cu Moscova.

De la 11 septembrie, Occidentul a fost preocupat nu doar de problematica terorismului, dar și de vulnerabilitatea sa în fața unui atac cu arme de distrugere în masă. Occidentul e foarte atent la orice utilizare a unei astfel de arme. Această intervenție în comun a celor trei state e cu dublu scop. Să spună întregii lumi: Nu tolerăm utilizarea armei chimice. Celălalt mesaj important e către Moscova: că e momentul ca Rusia să își revizuiască atitudinea sau va avea de înfruntat un Occident mult mai ostil și hotărât să se opună Rusiei.

Americanii, britanicii și francezii au încercat o soluție diplomatică. Rușii nu au vrut-o. În Uniunea Europeană, foarte multe țări nu vor participa, dar vor sprijini aceste acțiuni. De exemplu, Italia, țara cu relații foarte bune cu Rusia, a anunțat că sprijină logistic operațiunile militare ale celor trei state.

Multe state europene vor adopta această poziție. Aici interesul e comun.”, a declarat Iulian Fota.

Sursa: digi24

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ion 14.04.2018 16:19

Moarte amerikoshilor spurcati!

Alex 14.04.2018 18:50

Ion esti o bidla de bloger sub acoperire ,daca contra poporului au fost folosite arme chimice atunc Crim ne nas

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md