Directorul SIS anticipează noi SCURGERI de informații de pe conturile de Telegram ale oficialilor din R. Moldova: „Cam toate conturile de Telegram ale oamenilor din conducerea R. Moldova au fost penetrate”. În spate ar sta servicii secrete străine
Hackerii ar fi spart conturile de Telegram ale tuturor persoanelor din conducerea R. Moldova, iar aceasta ar fi fost o acțiune concertată, în condițiile în care scurgerile de informații au fost făcute chiar înaintea aprobării de către Guvernul R. Moldova a sesizării privind scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”, susține directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața.
Potrivit lui Musteața, SIS investighează diferite ipoteze privind modalitățile aplicate de hackeri.
„Acum este foarte greu să spunem exact cum s-a produs această spargere. Cert este că e vorba de o penetrare a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor. Acestea au fost sparte, s-a preluat accesul și s-a copiat informația.
Cam toate conturile de Telegram ale oamenilor din conducerea republicii au fost penetrate, iar pentru a le penetra pe toate este destul de complicat. E vorba de un proces tehnic de a prelua controlul asupra unui cont, nu doar de telegram, dar și alte aplicații. Tehnic vorbind este destul de complicat. Și atunci când ai așa un număr mare de conturi, toate accesate clandestin în același timp de către cineva… Ar putea fi și un acces de pe server. Vom expedia o scrisoare către compania care administrează instrumentul de mesagerie și vom vedea ce ne răspund”, a explicat directorul SIS într-o emisiune de la Pro Tv.
În același context, Alexandru Musteața a precizat că a fost spartă anume aplicația Telegram. Oficialii ar fi putut evita această situație, dacă s-ar fi folosit de linia guvernamentală de comunicații.
„Atunci când este vorba de comunicații telefonice criptate, poate fi folosită linia guvernamentală. Este o linie telefonică asigurată de către SIS, este criptată, deci aceea este protejată. Pentru asta noi purtăm răspunderea. La aceasta linie sunt conectate majoritatea persoanelor din conducerea republicii, mai multe agenții etc. Atunci când este vorba de telefoane și conturi personale, atunci este responsabilitatea fiecăruia din noi. Igiena cibernetică este o responsabilitate individuală a fiecărui cetățean”, a adăugat Musteața.
În opinia conducătorului serviciului de inteligență al R. Moldova, scopul acestor spargeri coordonate este de a denigra actuala guvernare și de a eroda încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
„Această acțiune a avut loc într-o zi suspect de bine aleasă. E vorba de ziua când Guvernul a probat și expediat Curții Constituționale un demers destul de important - verificarea constituționalității unui partid. Sunt încă multe întrebări în ceea ce privește veridicitatea informațiilor publicate. Dar ridică multe semne de întrebare însuși procesul, ziua aleasă, cum au fost promovate aceste informații de anumite mijloace media și canale de Telegram. Asta ne indică faptul că au fost acțiuni coordonate, o operațiune specială de denigrare. În spatele acestor acțiuni, după o primă analiză, par să fie serviciile speciale ale altor state”, a conchis Alexandru Musteața.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni