04:12:55 25.04.2024
Stiri

Ce se întâmplă când ți-e FOAME și ești nervos

Știri 20.11.2017 11:01 Vizualizări3504 Autor: Ziarul National
Ce se întâmplă când ți-e FOAME și ești nervos sursa: eva.ro


Ești la birou, este ora 15:00 și îți dai seama că te-ai enervat pe un coleg care ți-a pus o simplă întrebare. Și îți aduci aminte că ai uitat să mănânci la prânz, poate chiar și dimineață. Ți-e foame și ești nervos. Însă ce se întâmplă în corpul tău?

Ce schimbări au loc în corpul tău când ți-e foame și ești nervos?

Îți scade glicemia

Primul lucru care se întâmplă atunci când ți-e foame este consumarea substanțelor nutritive de la masa anterioară. Deși corpul tău are stocate substanțe nutritive pentru situații de urgență, acesta încearcă să te convingă să mănânci din nou, astfel încât să nu apeleze la rezerve. Glucoza, care provine din alimente ce conțin carbohidrați, este, în general, combustibilul primar al corpului și al creierului. Dacă nivelul de zahăr din sânge scade prea tare, corpul tău începe să vadă acest lucru ca pe un pericol pentru organism, deoarece creierul nu va mai avea la dispoziție combustibilul preferat pentru a funcționa. Îți va fi dificil să te concentrezi și chiar și să te porți frumos cu cei din jurul tău.

Stomacul dă semnale creierului

Corpul tău are multe modalități prin care te încurajează să mănânci pentru a evita senzația de foame. Atunci când zahărul din sânge începe să scadă, stomacul trimite un semnal către creier că are nevoie de hrană. Odată ce semnalul ajunge la creier, acesta declanșează o multitudine de semnale către alte organe pentru a indica o eventuală situație de urgență.

Nivelul hormonilor de stres crește

Din cauza faptului că rezerva de glucoză este limitată, creierul trimite un semnal de urgență spunând organismului să elibereze hormoni de stres din glanda suprarenală. Acești doi hormoni sunt epinefrina și cortizolul. Sunt eliberați pentru a activa mecanismul de luptă și pentru a te motiva să mănânci. De asemenea, îți pot da o stare de anxietate, deoarece corpul tău se pregătește să se lupte pentru mâncare. Având în vedere că nu trebuie să ne luptăm pentru mâncare sau să o vânăm, organismul interpretează chiar și cel mai ușor semnal ca pe o amenințare la adresa siguranței tale.

Nivelul hormonilor fericirii scade

Pe lângă creșterea nivelului hormonilor de stres, hormonul fericirii (dopamina) scade. Există și un alt hormon care este declanșat atunci când stomacul este gol. Ghrelin este un hormon secretat de stomac și semnalează creierul că organismul are nevoie de mâncare. Când nivelul de ghrelin este ridicat, nivelul dopaminei scade.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md