13:08:27 28.03.2024
Stiri

De ce ți-e foame tot timpul? Iată explicația

Știri 27.07.2018 08:03 Vizualizări3038 Autor: Ziarul National
De ce ți-e foame tot timpul? Iată explicația sursa: eva.ro


Stresul, alegerile alimentare greșite și mâncatul în grabă sunt doar câteva dintre motivele pentru care ți-e foame tot timpul. Schimbările mici pot împiedica acest lucru!

Dacă mănânci prea multe dulciuri, atunci să nu fii surprinsă de faptul că îți este foame tot timpul pentru că așa reacționează organismul. Stresul îți taie foamea, dar dacă se prelungește situația atunci el te va determina să mănânci mai mult. Dacă știi care sunt motivele pentru care ți-e foame tot timpul, poate că vei reuși să le controlezi mai bine.

Iată motivele pentru care ți-e foame tot timpul și cum te poți controla

Pentru că ai mâncat ceva greșit

Un croissant, o gogoașă sau un baton de ciocolată pot să-ți îndulcească diminețile, după ce ai ajuns la muncă. Însă, știi și tu că apoi pofta nu se oprește aici și vei dori să ronțăi altceva. Dulciurile, sucurile și produsele de patiserie nu îți dau energie de durată, astfel că la scurtă vreme după ce le-ai consumat vei simți din nou senzația de foame. Este mult mai bine dacă alegi alimente bogate în fibre, cereale integrale, fructe, legume, grăsimi sănătoase (somon, nuci, avocado) și surse bune de proteine (ouă, leguminoase, pui la grătar).

2. Pentru că ești stresată tot timpul

Când ești foarte stresată nu simți foamea la început, deoarece corpul o alungă cu ajutorul hormonului numit adrenalină. Însă, în cazul în care grijile și temerile tale nu dispar o vreme, corpul va produce mai mult cortizol. Și acesta este hormonul care te face să mănânci tot ce-ți iese în cale. Pe măsură ce stresul dispare, nivelul de cortizol scade și apetitul tău va fi în limitele normale.

Pentru că ți-e sete

Uneori poți să crezi că ți-e foame, când de fapt corpul tău are nevoie de apă pentru că este foarte deshidratat. Știi deja regula cu băutul unui pahar cu apă când simți că îți este foame și nu e momentul, astfel că ar fi bine să o pui în aplicare data viitoare ca să vezi dacă te ajută.

S-ar putea să constați ca de fapt ți-a fost sete, nicidecum foame. De asemenea, acest obicei te poate ajuta și să mănânci mai puțin la masă. Dar nu consuma apă sau alte lichide în timpul mesei și imediat după ce ai terminat de mâncat, deoarece acest obicei îți tulbură serios digestia.

Pentru că mănânci des zahăr și alimente cu amidon

Când consumi alimente amidonoase și dulci, cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie, covrigii, biscuiții, fursecurile și bei cu regularitate sucuri acidulate vei trimite în corp o cantitate exagerată de zahăr. Astfel că el va fi nevoit să elibereze insulina care ajută celulele să-l consume ca sursă de energie sau să-l stocheze pentru mai târziu. Dar acele cantități mari de zahăr care pătrund în corp brusc și deodată stimulează o producție mai mare de insulină decât ai avea nevoie, iar acest efect determină o scădere bruscă a glicemiei și apariția unei senzații accentuate de foame.

Pentru că ai diabet

Această afecțiune te poate face să ai probleme cu energia și să fii tentată să mănânci mai mult. Foamea poate să te înșele crezând că organismul are nevoie de mai multă energie. Însă, adevărata problemă constă în faptul că nu poți să transformi mâncarea consumată în sursă de energie. Polifagie se numește acest simptom de foame excesivă care apare în cazul diabeticilor. Când ai diabet poți să pierzi în greutate, să te duci la toaletă mai des și să te simți mult mai obosit, de aceea este important să discuți cu medicul despre tratamentul adecvat și regimul alimentar care poate să-ți dea mai multă energie.

Pentru că e posibil să fii însărcinată

Dacă ai rămas însărcinată, acesta poate să fie motivul pentru care ți-e foame tot timpul. Dacă unele femei nu prea pot mânca mai nimic în primele săptămâni, altele pot simți că le este foame tot timpul. Poftele se schimbă și poți să ajungi chiar să ți se facă rău doar la gândul de a mânca vreun aliment pe care-l preferai înainte.

Pentru că mănânci prea repede

Când mănânci ceva cu poftă și foarte repede, corpul nu are suficient timp să realizeze când ești sătulă. Acest lucru te poate face să-ți fie foame din nou în scurtă vreme. Încearcă să mănânci mai încet, să mesteci bine alimentele și să te bucuri de textura/gustul mâncării fără să fii distrasă de telefon sau alte lucruri.

Pentru că nu te-a satisfăcut ceea ce ai mâncat

Cercetătorii susțin că acesta poate să fie un motiv serios pentru care ți-e foame tot timpul. L-au numit „indice de sațietate” și au dat ca exemplu faptul că o porție de cartofi la cuptor poate să fie mai satisfăcătoare și sățioasă decât una de cartofi prăjiți. Mănâncă alimentele care-ți plac, dar încearcă să le gătești mai sănătos.

Pentru că ai văzut ceva bun sau ai simțit vreun miros îmbietor

Poate că ai văzut pe cineva mâncând o înghețată bună cu poftă sau ai simțit miros de croissanți proaspeți când ai trecut pe lângă patiserie.

Este suficient ca să ți se facă poftă, fie că îți este foame sau nu. Încearcă să conștientizezi aceste tentații și abia apoi să iei decizia de a mânca sau nu.

Pentru că te lași controlată de emoții

Multe persoane apelează la alimente atunci când simt supărare, plictiseală, tristețe sau deprimare. Se numește mâncat emoțional și este foarte dificil de controlat. Încearcă să fii atentă la ceea ce simți înainte de a apela la mâncare și găsește o altă soluție care poate să-ți îmbunătățească starea psihică.

Pentru că ai hipertiroidism

Dacă glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni în exces poți să simți că îți este foame tot timpul, să fii obosită, agitată și să ai schimbări dese de dispoziție. Dacă ai remarcat că te confrunți cu aceste simptome este foarte important să consulți un medic endocrinolog.

Pentru că urmezi un anumit tratament

Există medicamente care te pot face să-ți fie foame tot timpul. Tratamentele pentru depresie și tulburări de comportament, precum și antihistaminicele, antipsihoticele și corticosteroizii pot să genereze acest efect.

Pentru că nu dormi suficient

Lipsa de somn determină dezechilibre la nivel hormonal și poate să apară senzația de foame. Tot lipsa somnului este cea care te va face să mănânci mai multe calorii și să faci alegeri alimentare bogate în grăsimi nesănătoase.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md