14:47:49 19.05.2025
Stiri

Mafia rusă şi complicii ei de la Chişinău

Opinii 09.08.2016 08:30 Vizualizări5322
Mafia rusă şi complicii ei de la Chişinău

Prezentul continuu

Ion Sturza afirmă într-un recent interviu că Republica Moldova este controlată de trei mafii ruse. Una financiară, alta vamală şi cealaltă energetică. În realitate, cele trei grupări interlope sunt una.

Trei, Doamne, şi toate trei

Potrivit fostului prim-ministru, unul dintre cele trei clanuri îl are în frunte pe Aleksandr Grigoriev, arestat deunăzi la Moscova. Acest grup, tutelat până mai ieri de Igor Putin, verişorul preşedintelui Rusiei, a construit, împreună cu Veaceslav Platon, aşa-zisa schemă moldovenească de spălare a banilor evadaţi din Federaţia Rusă.

Cea de-a doua grupare, al cărei lider este Serghei Lobanov, ginerele lui Andrei Belianinov, șeful Serviciului Vamal Federal rusesc, coleg cu Putin în fostul KGB, şi-a întins tentaculele peste Victoriabank şi aeroportul internaţional Chişinău. Supranumit boss al contrabandei din CSI, acesta a fost deferit şi el recent justiţiei.

Cea de-a treia organizaţie criminală, aflată la cheremul unui funcţionar de stat, Evghenii Dod, urmărit penal de câtva timp, domină cu o mână forte o mare parte a sectorului energetic din CSI. Republica Moldova nu este o excepţie.

Toate aceste grupări, după cum spune Sturza, îşi fac mendrele în ramuri distincte şi dispun de o anumită autonomie. Ele sunt totuşi strâns legate între ele şi fac parte din aceeaşi caracatiţă criminală.

Naşul

Oricât ar părea de paradoxal, dovada faptului că cele trei clanuri constituie o singură mafie este arestarea aproape simultană a căpeteniilor acestora: Grigoriev, Lobanov şi Dod. Un alt element concludent este faptul că ele toate sunt anchetate în urmă unei campanii de curăţare a FSB-ului de elemente interlope.

Ceea ce spulberă însă orice îndoială că avem de a face cu aceeaşi încrengătură mafiotă este faptul că boşii sau protectorii tuturor celor trei clanuri au un singur mentor. Nimeni alul decât Igor Secin, preşedintele companiei Rosnefti şi cel mai apropiat amic al liderului de la Kremlin.

Anume el este nașul crescătoriei de impostură şi parvenire în domeniul financiar, vamal şi energetic din care s-au născut cele trei grupări interlope. S-o luăm pe rând.

Parveniţii

Igor Putin. Rudă cu şeful statului şi militar de profesie, după cum scria ziarul „Vecerneia Moskva” la 15.03.2011, a fost încurajat să intre în business chiar de Vladimir, vărul său sus-pus. În acelaşi timp, Vladislav Surkov, eminenţa cenuşie a Kremlinului, l-a folosit, potrivit aceleaşi publicaţii, în combinaţia de preluare ostilă a aeroportului Domodedevo, iar Igor Secin l-a promovat în funcţia de preşedinte al companiei „Surguttruboporovodstroi”.

Andrei Belianinov. Deşi fusese ofiţer KGB şi s-a aflat într-o misiune în RDG, nu s-a numărat printre prietenii lui Putin. Cariera lui se datorează în totalitate lui Igor Secin care considera că el ar fi o „soluţie optimă” pentru Serviciul Vamal al Rusiei.

Serghei Lobanov. Acesta are afaceri comune cu Maria Secina, fosta soţie a preşedintelui Rosnefti. Ei sunt coproprietari ai companiei agroalimentare „Paritet”, fapt ce se dispensează de orice comentarii.

Evghenii Dod. Ascensiunea acestuia este de asemenea opera lui Igor Secin, care l-a promovat mai întâi în funcţia de director general al companiei „Inter RAO EES”, iar mai apoi în cea de preşedinte al OAO „Rusghidro”. Şi asta în ciuda faptului că protejatul său încă în 2004 fusese acuzat de tranzacţii ilegale cu o companie saudită controlată de familia teroristului Ossama Bin Laden.

De altfel, gruparea lui Dod a blocat aderarea Republicii Moldova la cel de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene. Totodată, folosindu-se de complicitatea politicienilor corupţi de la Chişinău, a sabotat interconectarea energetică a Republicii Moldova cu România, menţinând astfel starea de dependenţă faţă de Rusia.

Această mafie rusă cu toate ramificaţiile ei vizibile şi invizibile, corupe demnitarii trădători de la Chişinău şi finanţează opoziţia filorusă de toate culorile. Inclusiv cea care se pretinde prooccidentală, dar este gata să ţină ideea europeană sub obroc.

La persoana întâi

Arestările căpeteniilor unor grupări interlope din Rusia, încuibate puternic în afacerile tenebre din Republica Moldova, nu trebuie să ne înşele. Recesiunea economică îl obligă pe Putin să le ceară socoteală până şi camarazilor săi din KGB pentru a-şi menţine puterea pe linia de plutire.

Infailibil este însă Igor Secin. Intangibile sunt şi canalele Kremlinului de corupere şi pervertire a politicienilor de la Chişinău.

Se schimbă actorii, nu şi obiectivele distructive ale Moscovei. Republica Moldova rămâne vulnerabilă în faţa fostei metropole, întrucât demnitarii ei se vând într-o veselie.

În cartea de interviuri, „Ot pervogo liţa” (La persoana întâi), liderul de la Kremlin mărturisea că, de la 1988 încoace, indiferent unde ar fi lucrat el, Igor Secin l-a urmat peste tot ca o umbră. „A fost mereu undeva prin preajmă”, scria Putin.

Nu e de mirare că edificiul statului, numit Republica Moldova, se clatină. Se reazemă pe o umbră.

Autor: Petru Bogatu
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte