06:44:07 12.12.2019
 
Stiri

BINE DE ȘTIUT // Ce se ÎNTÂMPLĂ daca faci transfuzia cu alt tip de sânge

Știri 14.01.2019 13:38 Vizualizări907 Autor: Ziarul National
BINE DE ȘTIUT // Ce se ÎNTÂMPLĂ daca faci transfuzia cu alt tip de sânge sursa: google.ro

Grupele de sânge se moştenesc de la părinţi şi determină compatibilitatea cu alte persoane în situaţia unei transfuzii. Au fost descoperite în anul 1901 de către dr. Karl Landsteiner, realizare pentru care a primit premiul Nobel. Omul de ştiinţă a înţeles că există pe suprafaţa celulelor roşii două molecule diferite, numite antigeni şi anticorpi, pe baza cărora a împărţit grupele sanguine în patru mari categorii: A, B, AB şi 0.

Sângele este format din mai multe tipuri de celule care plutesc într-un fluid, numit plasmă. Celulele roşii din sânge au rolul de a transporta oxigenul către ţesuturile organismului şi de a elimina dioxidul de carbon din acestea. Celulele albe sau leucocitele au rolul de apărare a organismului.

Alte elemente ale sângelui sunt trombocitele care contribuie la coagularea sângelui. Plasma este un lichid format din diferite tipuri de proteine şi săruri. Între patru şi șase litri de sânge circulă în organismul unui adult.

Grupele de sânge au fost descoperite în 1901 de un om de ştiinţă austriac numit Karl Landsteiner. Înainte de această descoperire, doctorii credeau că sângele este universal şi mulţi pacienți decedau în urma transfuziilor.

Pentru ca transfuzia de sânge să fie sigură şi eficientă, este important ca donatorul şi persoana care urmează să primească sângele să aibă grupe de sânge compatibile. Amestecarea sângelui de la o persoană la alta poate declanşa reacţii de aglutinare din cauza incompatibilităţii grupelor de sânge, acest lucru se datorează faptului că persoana care primeşte transfuzia are anticorpi care vor lupta cu celulele sângelui primit de la donator, provocând o reacţie toxică. Acest lucru poate avea consecinţe fatale.

Compatibilitatea grupelor de sânge

Grupa de sânge 0 este compatibilă cu grupele A, B, AB şi 0, grupa de sânge A este compatibilă cu grupele sanguine A şi AB, grupa de sânge B este compatibilă cu grupele B şi AB, grupa de sânge AB poate primi sau dona sânge doar de la grupa AB. Cei care au grupa de sânge 0 sunt numiţi donatori universali, iar indivizii care au grupa de sânge AB sunt receptori universali.

Sângele cu Rh pozitiv nu poate fi donat unei persoane cu Rh negativ, dar cei cu Rh negativ pot dona atât celor cu Rh pozitiv cât şi celor cu Rh negativ.

Transfuziile de sânge trebuie să se facă doar între persoane care au grupe de sânge compatibile. Astfel, persoana care urmează să primească sângele trebuie să aibă o grupă de sânge ce nu conţine anticorpi care vor acţiona împotriva antigenelor din sângele donatorului.

„Potenţialul donator, cel care are vârsta cuprinsă între 18 ani şi 60 de ani, trebuie să fie o persoană sănătoasă. Trebuie să aibă greutatea de peste 55 de kilograme, cu o hemoglobină, adică acel marker care ne arată dacă potenţialul donator este anemic sau nu, care să fie peste 12,5 la femei şi peste 13,5 la bărbaţi. Atrag atenţia că hemoglobina este una dintre cele mai dese cauze de excludere la potenţialii donatori. Dacă nu au această limită de hemoglobină nici în punga de sânge nu va fi concentraţia necesară de hemoglobină pentru a fi transfuzat în anumite cazuri când pacientul are hemoglobina mică. Pe de altă parte, în cazul donatorului cu hemoglobină mică, după prelevarea celor 400 ml de sânge, hemoglobina lui va scădea şi mai mult”, spune biologul Adriana Crăciun.

Există patru grupe majore de sânge: A, B, AB şi 0 (zero). Doctorii numesc acest sistem Sistemul AB0 al grupelor sanguine. Sistemul AB0 se bazează pe existenţa sau lipsa a doi antigeni specifici notaţi A şi B

Grupa de sânge A are antigenul A şi anticorpul B. Grupa de sânge B are antigenul B şi anticorpul A. Grupa de sânge AB – are antigeni A şi B şi nu sunt prezenţi anticorpii A sau B în plasmă. Grupa de sânge 0 nu are antigeni A sau B dar sunt prezenţi anticorpi A sau B în plasmă.

Sursa: adevarul.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

09.12.2019 09:09 Nicolae Negru Politica externă echilibrată în dezec...

06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md