05:52:33 20.06.2024
Stiri

Bancherul Alexander Picker, despre FRAUDA bancară: „Există posibilități de recuperare a banilor furați”

Actualitate 03.04.2023 12:41 Vizualizări1655 Autor: Ziarul National
Bancherul Alexander Picker, despre FRAUDA bancară: „Există posibilități de recuperare a banilor furați”


Sistemul bancar din R. Moldova este stabil, iar acest lucru se datorează Băncii Naționale a Moldovei, care a gestionat foarte bine criza din 2014. De această părere este bancherul austriac Alexander Picher, numit recent președinte al „Moldindconbank”.

Într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md, Picker, care este și director adjunct la Transparency International Austria (funcție neremunerată), s-a arătat convins că există posibilități de recuperat banii retrași din bănci, în 2014.

Citește și: VIDEO // Alexander Picker: „Am acceptat să conduc „Moldindconbank” pentru că e o PROVOCARE de a obține realizări importante”

„Din experiența mea, pot să spun că există posibilitatea de a găsi și recupera acești bani. Văd că statul întreprinde pași în această direcție. Cel mai probabil că nu va fi posibil de găsit toți banii, dar o parte din ei – cu siguranță”, mai spune Picker.

Citește și: OPTIMISM // Bancherul Alexander Picker: „În pofida crizelor, R. Moldova are o șansă UNICĂ de modernizare datorită apropierii de UE. Ceea ce îmi place în Moldova este cât de REZISTENȚI sunt oamenii - continuă să muncească și nu se dau bătuți”

Totuși, expertul crede că procesul de recuperare nu va fi rapid.

„Pot să aduc exemplul Sloveniei. Am lucrat la o bancă de acolo, în perioada când se schimba conducerea coruptă a instituției, în2011. Abia în 2020 a fost posibil de finalizat toate procesele judiciare. Persoanele vinovate au ajuns la închisoare, iar o parte din bani au fost recuperați. Există exemple similare și în Austria. Din păcate, procesele de acest gen durează foarte mult”, a exemplificat Picker.

Citește și: Asigurări FERME de la bancherul Alexander Picker: „Când va fi permisă utilizarea CRIPTO în R. Moldova, „Moldindconbank” va fi pregătit”

În 2014 au ieșit la iveală mișcări financiare ample, prin care din Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială și Unibank s-a furat aproximativ un miliard de dolari, proces soldat cu lichidarea acestor bănci. Ancheta continuă și acum, iar din banii retrași nu a fost recuperat nimic.

Citește și: Sechestre pe bunuri și active de peste un MILIARD de lei în dosarul „frauda bancară”, localizate peste hotare


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md