01:21:36 08.12.2023
Stiri

Bancherul Alexander Picker, despre FRAUDA bancară: „Există posibilități de recuperare a banilor furați”

Actualitate 03.04.2023 12:41 Vizualizări1433 Autor: Ziarul National
Bancherul Alexander Picker, despre FRAUDA bancară: „Există posibilități de recuperare a banilor furați”


Sistemul bancar din R. Moldova este stabil, iar acest lucru se datorează Băncii Naționale a Moldovei, care a gestionat foarte bine criza din 2014. De această părere este bancherul austriac Alexander Picher, numit recent președinte al „Moldindconbank”.

Într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md, Picker, care este și director adjunct la Transparency International Austria (funcție neremunerată), s-a arătat convins că există posibilități de recuperat banii retrași din bănci, în 2014.

Citește și: VIDEO // Alexander Picker: „Am acceptat să conduc „Moldindconbank” pentru că e o PROVOCARE de a obține realizări importante”

„Din experiența mea, pot să spun că există posibilitatea de a găsi și recupera acești bani. Văd că statul întreprinde pași în această direcție. Cel mai probabil că nu va fi posibil de găsit toți banii, dar o parte din ei – cu siguranță”, mai spune Picker.

Citește și: OPTIMISM // Bancherul Alexander Picker: „În pofida crizelor, R. Moldova are o șansă UNICĂ de modernizare datorită apropierii de UE. Ceea ce îmi place în Moldova este cât de REZISTENȚI sunt oamenii - continuă să muncească și nu se dau bătuți”

Totuși, expertul crede că procesul de recuperare nu va fi rapid.

„Pot să aduc exemplul Sloveniei. Am lucrat la o bancă de acolo, în perioada când se schimba conducerea coruptă a instituției, în2011. Abia în 2020 a fost posibil de finalizat toate procesele judiciare. Persoanele vinovate au ajuns la închisoare, iar o parte din bani au fost recuperați. Există exemple similare și în Austria. Din păcate, procesele de acest gen durează foarte mult”, a exemplificat Picker.

Citește și: Asigurări FERME de la bancherul Alexander Picker: „Când va fi permisă utilizarea CRIPTO în R. Moldova, „Moldindconbank” va fi pregătit”

În 2014 au ieșit la iveală mișcări financiare ample, prin care din Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială și Unibank s-a furat aproximativ un miliard de dolari, proces soldat cu lichidarea acestor bănci. Ancheta continuă și acum, iar din banii retrași nu a fost recuperat nimic.

Citește și: Sechestre pe bunuri și active de peste un MILIARD de lei în dosarul „frauda bancară”, localizate peste hotare


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md