15:03:44 23.02.2024
Stiri

OPTIMISM // Bancherul Alexander Picker: „În pofida crizelor, R. Moldova are o șansă UNICĂ de modernizare datorită apropierii de UE. Ceea ce îmi place în Moldova este cât de REZISTENȚI sunt oamenii - continuă să muncească și nu se dau bătuți”

Actualitate 30.03.2023 11:38 Vizualizări3347 Autor: Ziarul National
OPTIMISM // Bancherul Alexander Picker: „În pofida crizelor, R. Moldova are o șansă UNICĂ de modernizare datorită apropierii de UE. Ceea ce îmi place în Moldova este cât de REZISTENȚI sunt oamenii - continuă să muncească și nu se dau bătuți”


În pofida crizelor prin care trece, R. Moldova are acum o oportunitate unică de dezvoltare, legată de asocierea la Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de noul președinte al „Moldindconbank”, bancherul austriac Alexander Picker, într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md.

„Ceea ce îmi place în Moldova este cât de rezistenți sunt oamenii. În pofida tuturor crizelor, ei continuă să muncească, își continuă proiectele și nu se dau bătuți. Un moment pozitiv al crizelor este că, odată depășite, procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi accelerat”, spune expertul, care a activat și în Polonia, în perioada de preaderare a acestei țări la UE.

„Vreau să vă dau exemplul Poloniei, unde am lucrat din 1999, iar ei au aderat la UE în 2004. A fost cea mai interesantă perioadă – în țară vin bani, investiții și băncile pot fi instituțiile care direcționează banii spre domeniile care au nevoie de transformare.Indiferent de crize – și politică, și război, este o perioadă cu perspectivă mare, de care trebuie de profitat”, a continuat Alexander Picker.

Citește și: VIDEO // Alexander Picker: „Am acceptat să conduc „Moldindconbank” pentru că e o PROVOCARE de a obține realizări importante”


Președintele „Moldindconbank” s-a referit și la unii pași care trebuiesc făcuți pe intern și la care băncile își pot aduce contribuția.

„Pentru noi este foarte important ca economia să iasă din umbră. Statul trebuie să creeze condiții prin care oamenilor să le fie mai convenabil să obțină venituri oficiale. Este important și pentru stat, pentru colectarea impozitelor. Este important și pentru client, care poate obține finanțări mai mari de la bancă pentru nevoile sale”, mai spune bancherul.

În acest context, una dintre perspectivele de dezvoltare, în opinia lui Alexander Picker, vine de la sectorul întreprinderilor mici și medii.

„Moldindconbank” lucrează activ cu acest sector, pe care îl consider cel mai important pentru economie – dispune de cel mai mare număr de angajați, sunt cei mai disciplinați contribuabili. Îi susținem puternic. De exemplu, acum ne concentrăm pe companiile cu afaceri din agricultură. Analizăm care sunt necesitățile lor, riscurile potențiale pentru business și chiar le vom putea da recomandări, în funcție de situația de pe piață – ce culturi e mai avantajos de cultivat. Este un segment foarte important pentru noi. Așa cum „Moldindconbank” este lider pe piața cardurilor, ne dorim să devenim și lideri în susținerea companiilor mici și medii”, a venit cu detalii bancherul.

Fiind solicitat să comenteze perspectivele de dezvoltare ale sistemului bancar din R. Moldova, Alexander Picker a spus că, dacă prognozele sale se vor adeveri, în anul viitor este posibilă o creștere puternică, bazată pe dezvoltarea relațiilor comerciale cu UE și pe schimbările pozitive din sectorul energetic al țării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md