15:06:12 15.08.2022
Stiri

Auditul EXTERN la „Moldovagaz” va CONFIRMA că R. Moldova datorează RUȘILOR 720 de MILIOANE de dolari. Șeful „Moldovagaz” nu vede niciun fel de SANTAJ din partea rușilor, care amenință cu sistarea gazeor: „În ce constă șantajul, că nu achităm?”

Actualitate 15.01.2022 16:01 Vizualizări3304 Autor: Ziarul National
Auditul EXTERN la „Moldovagaz” va CONFIRMA că R. Moldova datorează RUȘILOR 720 de MILIOANE de dolari. Șeful „Moldovagaz” nu vede niciun fel de SANTAJ din partea rușilor, care amenință cu sistarea gazeor: „În ce constă șantajul, că nu achităm?”


Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, estre convins că datoria malului drept pentru gazele rusești se cifrează la 720 de milioane de dolari, iar auditul extern, care va fi efectuat la solicitarea Guvernului R. Moldova, va confirma aceast lucru. Mai mult, Ceban nu vede niciun fel de șantaj din partea Federației Ruse, atunci când „Gazprom” solicită plata în avans pentru gazele livrate.

Potrivit lui Ceban, R. Moldova ar fi obținut un preţ bun pentru gaze, chiar dacă în luna ianuarie mia de metri cubi a ajuns la 647 de dolari. Lucrurile ar fi putut fi mult mai rele, dacă „Gazprom” insista ca mai întâi să fie achitate datorile istorice de 720 de milioane de dolari.

„Nu trebuie să ne axăm pe această problemă - cine ar fi fost acolo, la negocieri, ar fi obținut un preț sau o formula mai bună. Eu consider că pe moment, în condițiile actuale, inclusiv în contextul regional, formula de calcul și contractul sunt bune. Noi trebuie să ne concentrăm și să ne facem tema de acasă. Trebuie să lucrăm aici și să înțelegem că avem o mare responsabilitate. Totul depinde de noi, inclusiv independența noastră, inclusiv independența energetică și securitatea energetică. În circumstanțele care au fost în octombrie și de la ce am pornit, am pornit de la 800 de dolari pe mia de metri cubi… Am ajuns în noiembrie la 450-460 de dolari. Eu consider că, în contextul actual, condițiile sunt bune. Nu uitați că am negociat un contract fără a ni se pune condiții din partea „Gazprom” ca să achităm datoria de 720 de milioane, care au fost acumulat de malul drept”, a declarat Vadim Ceban, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Sursa citată consideră că această datorie trebuie plătită, pentru ca pe viitor să nu apară probleme mai serioase.

„Noi avem un protocol semnat, noi avem angajamente, inclusiv luate de către „Moldovagaz”. Noi trebuie să rezolvăm această problemă. Eu vă spun că noi, „Moldovagaz”, avem un concept cum am putea să reglementăm această datorie, trebuie să avem susținerea acționarilor și împreună cu guvernul vom găsi soluții. Sunt două tipuri de audit care urmează a fi efectuate. E vorba despre auditul conformității „Moldovagaz”. Așa cum Curtea de Conturi efectuează audit la companiile de stat, exact așa va fi efectuat auditul în cadrul „Moldovagaz” și, respectiv, acest audit mai mult ține de conformitate, cum este gestionată activitatea noastră.

Ce ține de auditul datoriilor, este un alt exercițiu și acest exercițiu va fi efectuat sub tutela executivului. A fost recent aprobată hotărârea de guvern, acum se elaborează un caiet de sarcini care urmează a fi coordonat într-un fel cu Consiliul de Observatori, pentru că, până la urmă, conform protocolului, Consiliul de Observatori al „Moldovagaz” urmează să-l coordoneze în ultimul raport. Din punct de vedere tehnic și financiar, noi aceste datorii le fixam și înainte, sunt actele de verificare care sunt semnate, dar guvernul absolut just eu consider că a solicitat că trebuie să fie auditate, evident ca să știm, să cunoaștem care este cifra finală și acest lucru urmează a fi efectuat de către guvern. În principiu, noi o cunoaștem cifra. Este este vorba de peste 720 de milioane de dolari”, a menționat Ceban.

Acesta a ținut să sublinieze că nu vede niciun fel de șantaj în faptul că „Gazprom” își revendică banii pentru gazele livrate R. Moldova.

„Dar de ce este șantaj? Trebuie să achităm la timp obligațiunile noastre. În ce constă șantajul, că nu achităm? Dacă încercați acum să cumpărați un litru de benzină și motorină pe piață fără a achita în avans… Nimeni nu dă în credit, dar noi suntem obișnuiți că cineva este obligat nouă să ne dea credit, haideți să terminăm toată discuția aceasta. Noi trebuie să plătim pentru marfă, trebuie să fim capabili să plătim dacă vrem să avem gaz.

Noi chiar dacă am fi avut posibilitate să mergem la bănci, 50 de milioane de dolari sistemul bancar de la noi nu poate să acopere această diferență, trebuie să fie un consorțiu de bănci. Deci probleme sistemice nu doar la noi, dar probleme sistemice în sectorul financiar pot să apară. Dar deodată, noi spunem că șantaj din cauză că trebuie cineva să ne aștepte pe noi. Nimeni nu trebuie să ne aștepte, haideți să fim serioși, avem și demnitate. Până la urmă, toți activează pe piață, toți cumpără marfa, știu foarte bine regulile, nu văd aici o problemă mare, nu trebuie permanent să... Da, noi nu putem achita, dacă am fi avut capitalul propriu pozitiv, puteam să luăm credite, nici nu ne adresam la guvern, dar asta-i situația”, a punctat șeful de la „Moldovagaz”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Petrea Ursu 15.01.2022 21:12

Ceban,tu esti sef la Moldovagaz,de ce ai facut aceste datorii enorme ? Si taci despre asta,parca ar fi altii vinovati...

ion 15.01.2022 22:33

Intr-o problema atat de acuta, necunoasterea sumei exacte a datoriei echivaleaza cu neglijenta in serviciu, fie actionare impotriva intereselor nationale.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md