06:55:59 01.03.2021
 
Stiri

Ambasada Rusiei, despre decizia CC cu privire la limba rusă: „Insultele RADICALILOR la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din R. Moldova este o BLASFEMIE și ceva nefiresc”

Actualitate 22.01.2021 16:22 Vizualizări2152 Autor: Ziarul National
Ambasada Rusiei, despre decizia CC cu privire la limba rusă: „Insultele RADICALILOR la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din R. Moldova este o BLASFEMIE și ceva nefiresc”


UPDATE // Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia a solicitat misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), „să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”.

Reacția de vineri-seară vine în contextul recentelor declarații pe marginea Hotărârii nr. 4 a Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.Ambasada Federației Ruse în R. Moldova consideră că verdictul Curții Constituționale (CC) a R. Moldova „privind retragerea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică” este un factor „îngrijorător” în contextul menținerii păcii interetnice „în statul moldovenesc multinațional”.

CITIȚI și DOC // ARGUMENTELE Curții Constituționale: „Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”

„Timp de zeci de ani, alături de limba de stat a R. Moldova, limba rusă este un element indispensabil de comunicare eficientă și coexistență armonioasă a tuturor grupurilor naționale - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi. Pe un astfel de fundal, insultele radicalilor la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din R. Moldova este o blasfemie și ceva nefiresc”, se arată într-un comunicat postat de Ambasada Federației Ruse la Chișinău.

Citește și: Moscova, ÎNFURIATĂ pe Chișinău și Kiev pentru deciziile care vizează limbile română și ucraineană: AMENINȚĂ cele două capitale cu ațâțarea spiritelor în Transnistria și Donbas

Potrivit sursei citate, „reacția forțelor moldovenești sănătoase la actele rusofobe” este destul de clară.

Citește și: Dodon îi numește „MARGINALI” pe cei 80% dintre cetățenii R. Moldova, care declară ROMÂNA limba lor maternă. „Acei marginali care au jignit vorbitorii de limbă rusă sunt tot acei care au ÎMPUȘCAT pe Nistru”. Socialistul URĂȘTE și „cușma lui Guguță”

„Mulți încă își amintesc foarte bine despre consecințele șovinismului antirusesc de la sfârșitul anilor '80 - începutul anilor '90 ai secolului trecut”, se mai arată în declarația Ambasadei Ruse la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Rustkii mir, 22.01.2021 17:32

pshel nahren s pleaja !

IULIA 23.01.2021 11:41

Îmi pare rău că politicienii din Rusia nu țin cont și de drepturile a sute de mii de moldoveni stabiliți cu traiul în Federația Rusă. În Moldova în comparație cu FR sunt instituții de învățămînt superior unde studiile sunt în limba rusă, ceia ce în FR nu există nici măcar o școală simplă de studiu în limba moldovenească. Politicienii ruși, avănd interese politice nu sociale, nu recunosc că FR încalcă drepturile nu doar a moldovenilor stabiliți cu traiul în Rusia, ci și de drepturile altor naționalități. De ce politicienii ruși nu pretind la încălcarea așa numetelor drepturi a rușilor stabiliți cu traiul în alte țări dezvoltate europene sau SUA, de la care să ceară întroducerea în Constituție a limbii ruse ca limbă de stat ? De ce rușii trăitori în alte țări știu că dacă vor să traiască acolo trebuie să cunoască limba statului unde trăiește și de ce atăta bătaie de joc față de Moldova ? De ce politicienii ruși nu se interesează de sărăcia în care trăiesc rușii în Moldova pentru a le oferi ajutoare, dar se amestecă în treburile interne a Moldovei ? Domnilor politicieni, nu meritați să fiți numiți politicieni de valoare, decăt prostituate, aducăndu-vă și cel mai important argument...luănd în considerație că Moldova este stat independent, suveran și neutru, de ce timp de 30 de ani nu vă retrageți trupele militare de pe teritoriul Moldovei, invocănd motive absurde ??? Poate este timpul să vă deplasați în vizită în Romănia în regiunile unde trăiesc ruși să vă interesați dacă ei au drepturi egale alături de celelalte naționalități care nu cer ca băștinașii să vorbească în limba lor și să comparați nivelul lor de trai cu a rușilor din Moldova și chiar din Rusia, ca să vă convingeți că pretențiile voastre sunt pur de interes politic și nici într-un caz că, cu adevărat rușii în Moldova să trăiască mai bine. Și nu mai puțin importantă întrebare...Ce drepturi a avut US să impună moldovenii în țara lor să vorbească în limbă străină - rusă ??? NU SPECULAȚI PE MOTIV DE NAȚIONALITATE DACĂ DORIȚI SĂ FIȚI RESPECTAȚI ȘI RESPECTAȚINE ȘI DREPTURILE NOASTRE !

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md