09:29:13 25.04.2024
Stiri

Moscova, ÎNFURIATĂ pe Chișinău și Kiev pentru deciziile care vizează limbile română și ucraineană: AMENINȚĂ cele două capitale cu ațâțarea spiritelor în Transnistria și Donbas

Actualitate 22.01.2021 15:02 Vizualizări4540 Autor: Ziarul National
Moscova, ÎNFURIATĂ pe Chișinău și Kiev pentru deciziile care vizează limbile română și ucraineană: AMENINȚĂ cele două capitale cu ațâțarea spiritelor în Transnistria și Donbas
Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației Ruse


Reacție furibundă din Federația Rusă după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit, joi, că „tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”.

Aceeași atitudine vizează și autoritățile ucrainene care au decis ca toate serviciile publice din statul vecin să fie acordate, începând cu 16 ianuarie curent, doar în limba ucraineană.

Mai mult, Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației Ruse, amenință, într-o adresare publică, cele două capitale cu precipitarea situației în Transnistria și Donbas.

Kosaciov ia în derâdere termenul „mova”, care înseamnă „limbă” în ucraineană, și crede că deciziile respective ale autorităților moldovenești și ucrainene au ceva comun – „cursul de integrare europeană”, iar acest fapt ar fi încurajat de Uniunea Europeană.

Oficialul rus știe că „limba rusă a fost întotdeauna limba comunicării interetnice în Moldova”.

CITIȚI și DOC // ARGUMENTELE Curții Constituționale: „Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”

„Desigur, această decizie nu este una legală, ci exclusiv politică, luată sub presiunea forțelor care se numesc proeuropene. Adevărat, acești politicieni înțeleg integrarea europeană a țării lor într-un mod foarte specific - prin respingerea vechii identități moldovenești și a propriei lor stări de dragul intrării în componența României. Este o coincidență faptul că președintele Curții Constituționale, doamna Manole, și deputații care au intentat un proces împotriva limbii rusești, potrivit rapoartelor mass-media, sunt cetățeni ai României? (Deși preferă să-l citeze pe ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, care a apărat limba rusă la Curtea Constituțională, Kosaciov nu spune nimic despre faptul că și acesta deține cetățenia României - n.r.)

Lupta împotriva limbii ruse pentru acești politicieni nu se referă atât la limbă ca la un instrument de comunicare interetnică, ci la vectorul geopolitic: pentru a rupe legăturile vechi de secole ale moldovenilor și Moldovei cu Rusia și rușii, ei sunt gata să încalce nu numai drepturile moldovenilor, urmărind o politică de românizare, ci și drepturile a sute de mii de cetățeni moldoveni de alte naționalități, pentru care rusa este ori nativă sau de bază (și aceștia sunt ruși, găgăuzi, bulgari și ucraineni)”, scrie Kosaciov.

CITIȚI și DISCURS // Ministrul Fadei Nagacevschi, fostul consilier al socialistei Zinaida Greceanîi, PLEDOARIE pentru limba rusă la CC: „Când intram în magazin și încercam să vorbesc în limba română, deja simțeam anumite elemente provocatoare”

Președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației Ruse amenință, la final, cele două capitale cu conflictele transnistrean și cel din estul Ucrainei.

„Decizia Curții Constituționale îndepărtează Moldova de soluționarea conflictului transnistrean. Este greu de imaginat că locuitorii din stânga Nistrului, care au suferit o tragedie în urmă cu 30 de ani, cauzată de aceeași problemă lingvistică și de aceeași dorință a autorităților de la Chișinău de a efectua o românizare violentă, ar dori brusc să se reintegreze cu o astfel de Republică Moldova. Și „tăcerea” vorbitoare a autorităților europene va deveni un semnal important pentru Donbas, confirmând pe deplin temerile locuitorilor săi cu privire la inevitabila discriminare bazată pe naționalitate și limbă în Ucraina...”, afirmă Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației Ruse.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md