06:38:52 01.03.2021
 
Stiri

Dodon îi numește „MARGINALI” pe cei 80% dintre cetățenii R. Moldova, care declară ROMÂNA limba lor maternă. „Acei marginali care au jignit vorbitorii de limbă rusă sunt tot acei care au ÎMPUȘCAT pe Nistru”. Socialistul URĂȘTE și „cușma lui Guguță”

Actualitate 22.01.2021 11:52 Vizualizări14067 Autor: Ziarul National
Dodon îi numește „MARGINALI” pe cei 80% dintre cetățenii R. Moldova, care declară ROMÂNA limba lor maternă. „Acei marginali care au jignit vorbitorii de limbă rusă sunt tot acei care au ÎMPUȘCAT pe Nistru”. Socialistul URĂȘTE și „cușma lui Guguță”


Socialistul Igor Dodon anunță că săptămâna viitoare vor avea loc proteste de amploare în mai multe orașe ale R. Moldova, care ulterior „se vor consolida” într-un protest masiv la Chișinău, după ce Curtea Constituțională (CC) a anulat joi Legea privind funcționarea limbilor vorbite, act ce oferea un statut preferențial limbii ruse, în pofida faptului că doar circa 9% dintre cetățenii R. Moldova au declarat la ultimul recensământ că limba lor maternă este rusa. În acest context, Igor Dodon i-a numit „marginali” pe cei circa 80% din cetățenii R. Moldova, care spun că limba lor maternă e româna.

Dodon a făcut astăzi aceste declarații în limba rusă, în „semn de solidaritate” cu vorbitorii de limbă rusă.

„Am decis să încep emisiunea în limba rusă, în semn de protest față de decizia de ieri a CC și în susținerea cetățenilor vorbitori de limba rusă. Sunt sigur că acești cetățeni nu sunt de acord cu decizia ilegală și neconstituțională a CC. La începutul anilor '90, atunci când au început mișcările naționaliste cu lozincile „ciomadan, vokzal, Rusia”, am dat dovadă de înțelepciune politică. Atunci am ajuns la înțelegea că limba rusă va fi limbă de comunicare interetnică în R. Moldova”, a spus astăzi Dodon, în cadrul intervenției sale video de pe rețelele de socializare.

Citește și: DECLARAȚIE // „Sper ca vorbitorii de limbă rusă să înțeleagă că lui Dodon nu-i pasa nici de limba rusă, nici de minoritatea rusă, ci doar de propriile interese financiare”

Deși această lege care incită spiritele a fost promovată de către deputații socialiști, Dodon arată cu degetul spre partidele de dreapta și spre cei care în anii '90 au luptat pentru limbă și alfabet latin. Mai mult, acesta i-a acuzat și pe cei care cu arma în mână, în anul 1992, au apărat integritatea și independența R. Moldova.

„Vedem că, la fel ca și la începutul anului '90, cineva încearcă să provoace un val naționalist. Acei marginali care ieri au jignit vorbitorii de limbă rusă, cetățenii R. Moldova, sunt tot acei care au împușcat pe Nistru la începutul anilor '90. Este o tendință periculoasă. Cui îi este convenabilă această situație? De ce CC face aceste jocuri? Știu că în componența CC sunt judecători care se consideră români. Unii au chiar și cetățenia României. Dar ei sunt în slujba statului R. Moldova și trebuie să apere interesele moldovenilor. Dacă au păreri personale, atunci să le lase acasă. La CC trebuie să luați decizii în interesul R. Moldova”, a indicat Dodon, apărând „interesele moldovenilor” în limba rusă.

CITIȚI și VIDEO, PROTESTE // Curtea Constituțională examinează sesizările pivind controlul constituționalității Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. Țîcu: „Un atentat la independența și suveranitatea R. Moldova”

Socialistul a afirmat că magistrații CC ar fi apelat la „argumente copilărești” atunci când au luat decizia de a anula legea care oferă un statut preferențial limbii ruse: „Aceste argumente copilărești, potrivit cărora la recensământ doar 9% din populația R. Moldova s-a declarat vorbitoare de limbă rusă… Cine v-a învățat normele juridice? Acestea pot fi numite argumente?”.

În același context, Dodon a apelat la o afirmație făcută în 2016.

Citește și: VIDEO // CC a declarat NECONSTITUȚIONALĂ legea care impune limba rusă în instituțiile publice alături de limba de stat, româna

„Vă jucați cu focul, prieteni. Marginalii de dreapta, aceștia care poartă cușma lui Guguță… Împotriva unor acțiuni se poate de ripostat. Nu trebuie de provocat oamenii. Decizia de ieri a CC va avea urmări serioase. Mă sună deja colegii din raioane… Nu exclud că săptămâna viitoare vor fi proteste în masă în mai multe orașe din R. Moldova, care se vor consolida aici la Chișinău. Vreau să amintesc că atacul la limba rusă a început când Maia Sandu era ministrul Educației. În 2014 a schimbat Codul Educației și a exclus limba rusă ca materie obligatorie în școli”, a acuzat Dodon.

Sursa citată a subliniat că, la prima ședință a Parlamentului, va fi adoptată din nou o lege privind funcționarea limbilor vorbite, astfel ca limba rusă să aibă un statut similar cu cel al limbii de stat.

„PSRM chiar azi va înregistra un nou proiect de lege, care va fi pus la vot chiar la prima ședință a Parlamentului din 4-5 februarie, atunci când va fi deschisă o nouă sesiune. Vom insista ca această lege să fie adoptată. Sunt sigur că vom găsi posibilități ca proiectul să fie votat în Parlament. Vom vedea dacă Maia Sandu va promulga legea sau nu. Noi știm poziția Maiei Sandu... Când are nevoie de voturi, vorbește și în rusă, ucraineană… a început deja și în găgăuză să vorbească. Vom vedea ce va fi. Limba rusă a fost, este și va fi limbă de comunicare interetnică în R. Moldova. Noi vom face tot posibilul ca această lege să fie votată și vom asigura acest lucru. Stimați cetățeni, știți că eu sunt moldovean, mi-am găsit rudele încă din veacul al XV-a. Neamul meu a fost de moldoveni și mă consider moldovean, dar eu vreau ca toți cetățenii R. Moldova să se simtă aici ca acasă. Acest boxer cu nasul rupt crede că pe acest val va trece în următorul Parlament. Nu îi va ajuta asta”, a conchis Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

ion 22.01.2021 12:36

Marioneta e in agonie, curatorii nu-l vor primi pe Kulioc nici in Rostov.

Hai, dondowne ! 22.01.2021 17:30

Linge fundul ivanilor să strălucească bine !

Vasile 22.01.2021 18:37

Psihologii spun că vitejii, tac şi fac. Ia laşii, pentru că nu-şi por suporta laşitatea şi mizerabilitatea, latră co vor muşca în stânga şi dreaăta. Dar, când căţelul Kremlinovoci latră, caravana îşi prelungeşre mersul.

Nae 23.01.2021 00:22

Sunt convins că pentru asa ceva nu va reusi să scoată mai mult de o mana de oameni. Să fim seriosi.Pe de altă parte astea is incitari la insurecție facute cu subiect si predicat. Piate ar trebui anchetat si întemnițat (multă lume nu va ieși sa protesteze deasemenea tinand cont de kuliok si kremlinovici)

Intelectual 23.01.2021 13:49

Marginali sunt acei ca el care nu cunosc istoria reala a tarii natale.Lingai,ignoranti si oameni fara personalitate,as mai agauga.Cu toata lipsa lor de inteligenta,insa cei care le gestioneaza creierul investesc banii murdari ai acestora in tari democratice,deoarece acolo e mai sigur,chiar daca este Occidentul detestat,si o fac prin diaspora lor paralela.Asta s-ar numi ,de fapt, "diaspora paralela."CRED ca e timpul,ca banii acestora,care DIVIZEAZA popoarele,sa fie confiscati in regiunile,atit de detestate,dar si ATIT DE RIVNITE,pentru dividente bune,uneori agonisite,chiar cu munca precara a conationalilor lor,obligati sa emigreze din cauza mizeriei create de ei insisi.

Ilarie 23.01.2021 21:21

La pușcărie cu kuliok kremlinovici. Cand vom avea un proces ? SIS si Procuratura ? Unde sunteți ?

F. Mazur 25.01.2021 00:49

Kulioc Kremlinovici se crede mare, pe când e mic şi de la el miroase urât. A primit un şut la botul de căţel al Kremlinului şi va mai primi. Sfârşitul lui nu e atât de departe cum el crede.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md