06:49:08 25.11.2025
Stiri

IMPORTANT de știut! Alimentele pe care nutriţioniştii NU le-ar CONSUMA niciodată

Știri 01.06.2015 11:41 Vizualizări2087
IMPORTANT de știut! Alimentele pe care nutriţioniştii NU le-ar CONSUMA niciodată

Sfaturile lor sunt ca un ghid de sănătate pentru multe persoane care acordă o atenție sporită mediului sănătos de viață, iar cei mai mulți dintre nutriționiști au o listă de alimente de care nu se ating niciodată.

Printre aceste alimente se numără mezelurile, băuturile carbogazoase, uleiurile rafinate sau margarina.

Nutriționiștii evită mezelurile, deoarece aceste produse industriale sunt preparate din carne care conţine hormoni şi antibiotice. „Mezelurile conţin nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer”, avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist celebru, citat de site-ul byrdie.com, scrie eva.ro.

Indiferent că sunt slab sau cu zero zahăr, nutriționiștii evită consumul sucurilor și al băuturilor carbohidrate.

„Sunt aproximativ 40 de grame de zahăr într-o singură doză. Iar dacă vrei să te amăgeşti alegând variantele fără zahăr nu faci decât să măreşti riscul de obezitate şi diabet. Aceşti îndulcitori artificiali păcălesc creierul să creadă că a consumat zahăr şi au un impact semnificativ asupra siluetei tale. Mai mult, îndulcitorii artificiali au fost asociaţi cu un risc crescut de infertilitate şi cancer”, explică nutriţionistul Meryl Pritchard.

Indiferent că este vorba de uleiul din floarea-soarelui, porumb sau soia, dacă este rafinat trebuie exclus din consum. Uleiurile rafinate sunt procesate şi dezodorizate pentru a obţine un produs final lipsit de orice nutrienţi. În locul acestor uleiuri industriale, nutriţioniştii preferă uleiurile bogate în acizi graşi omega-3 şi care sunt presate la rece pentru că abundă în nutrienţi. În acest context, nutriționiștii recomandă consumul uleiului de cocos presat la rece, uleiului de măsline extravirgin, uleiului de rapiţă sau de floarea-soarelui, la fel presate la rece.

„Uleiurile rafinate sunt cele folosite în industria fast-food, deoarece sunt mai ieftine şi pline de grăsimi trans, adică cel mai nociv tip de grăsime pe care îl poţi consuma. Aceste grăsimi trans cresc riscul de a face boli de inimă”, avertizează nutriţionistul.

Și margarina este alimentul pe care nutriționiștii evită să-l consume. „Este un produs intens procesat şi are un conţinut mare de grăsimi trans”, avertizează nutriţionistul, care a trecut acest aliment pe lista neagră.

În timpul procesării uleiului industrial, astfel încât să obţii din uleiul lichid o consistenţă solidă se formează radicalii liberi care cresc riscul de cancer, boli de inimă şi generează tulburări hormonale.

De evitat sunt și alimentele care au un procent de zero grăsimi. Potrivit specialiştilor, industria alimentară înlocuieşte aceste grăsimi animale cu unele uleiuri vegetale nesaturate, mărind astfel consumul grăsimilor trans periculoase pentru sănătate.

„Pentru a compensa îndepărtarea grăsimilor se adaugă adesea zahăr pentru ca produsul final să fie gustos”, avertizează nutriţionistul.

Autor: Daniela Hadei
Stiri relevante
Top stiri
24.11.2025 08:15 628 Horoscopul zilei 24.11.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.83 1 USD 17.17 1 RON 3.90 1 RUB 0.22 1 UAH 0.40
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte